Станцията за екологичен мониторинг в животновъдството в китайската столица Пекин е разработила специална "интелигентна" система за охлаждане, която вече се използва в млечни кравеферми в окръг Янцин. Разхлаждането на кравите води до увеличение на млеконадоя, съобщава Beijing Daily.

Заради физиологичното си състояние кравите много тежко понасят горещините. Затова увеличаването на температурите намалява имунитета им и млеконадоя им. За предотвратяването на това негативно влияние в някои от кравефермите, разположени край Пекин, са монтирани специални пулверизационни съоръжения за охлаждане на животните.

Умната система отчита температурата и влажността в кравефермите, определя точното местоположение на всяко животно и динамично подава вода за охлаждане в зависимост от отчетените стойности. Според специалистите това позволява да се икономисват 50% от водата.

Освен това в кравеферма с 1000 животни благодарение на интелигентните душове в сравнение на миналата година се е увеличило млекопроизводството. Изчислената допълнителна печалба е на стойност 100 000 юана ($14,68 хил. долара) месечно.

В началото на август и Китай е обхванат от анормални жеги, така че новата система е от голямо полза за местните говедовъди.