Руколата все още не е много популярна сред любителите градинари. У нас листният зеленчук се предлага само в определени магазини, има и висока цена.

Ето защо любителите, които са я засели, не са сгрешили.

Руколата е едно от най-непретенциозните растения за градината. Може да се отглежда и на терасата, дори и в сандъче на перваза.

По принцип руколата се отглежда по едно и също време с останалите листни зеленчуци - салата, маруля и спанак. Най-подходящото време за засаждането й е през пролетта, докато още не е станало прекалено горещо.

В градината руколата може да се отглежда от края на март до края на октомври, а в култивационни съоражения - целогодишно, тъй като има къс вегетационен период.

През лятото на открито руколата се развива напълно за около четири седмици.

Прибирането на руколата започва с откъсването на най-външните листа. Набраните листа се съхраняват в хладилник при температура от 0-15 градуса и влажност 95%. Не трябва да се замразяват.

Пониква за няколко дни

Отглежда се и в саксия

Оптималната температура за поникване на семената е около 15 градуса. При нужната влажност на почвата семената поникват от 3 до 5 дни. Когато листата достигнат фаза 2-3-и лист, растенията се прореждат.

Руколта може да се засява в саксия или сандъче, които се поставят на перваза или на терасата.