Без това специално да са го търсили или искали организаторите, най-голямото международно изложение у нас за агротехника получи за емблема на 11-то си издание ПРЪСКАЧКАТА. Доминираше САМОХОДНАТА й разновидност. На щандовете на най-големите, а и на някои по-малки вносители на машини, по правило имаше някаква пръскачка.

Най-впечатляващи бяха самоходните, но пък останалите, прикачни и навесни, предназначени за по-малки фермери, бяха твърде многобройни.

Не бяха много фирмите, които експонираха комбайни. Повече бяха компаниите, които предлагаха трактори, кой от кой по-иновативни, мощни, икономични. И сеялките бяха силно застъпени на щандовете. Обаче пръскачката беше царицата на изложението - от входа та до края на пистата се простираха нейните “владения”. Имаше всякакви и световни, и непознати марки. Дори и нашите производители бяха изложили за пръв път пръскачки свое оригинално производство, отделяйки им доста място от панаирната си площ.

Старт в “царството на пръскачките” даваше най-голямата в света самоходна машина на фирма HARDI от щанда на Булагро. На няколко крачки по-нагоре по пистата гордо се кипреше в центъра на щанда на РАПИД КБ Pantera, знаковата пръскачка на AMAZONE. По-нататък посетителите виждаха и се спираха пред самоходните пръскачки от марки като AGROJET, BERTHOUD, Rs20, CARUELLE и доста други. Нашето фотооко не можа да обхване цялото множество обичайни спрейъри и затова в следващи публикации ще поговорим и за тях.

Съвсем естествено се ражда въпросът: защо такова внимание към пръскачката? Защото, обясняваха специалисти, пръскачката е едно от основните средства за получаване на високия добив, нужен за развитието на земеделието. Оттам са и повишеният интерес и търсенето. И още, фермерът разчита чрез пръскачката си да има гаранция за качеството и количеството на продукцията си с реална надежда за по-добър пазар, по-добра цена и по-бърза възвращаемост на вложените инвестиции.

AgroJet MAXXUS 3000
AgroJet MAXXUS 3000
Pantera на Amazone
Pantera на Amazone
Berthou, представена от NIK
Berthou, представена от NIK
Rs20
Rs20
И това са пръскачки, другите, които май са използвани повече от самоходните
И това са пръскачки, другите, които май са използвани повече от самоходните