Храстчета в саксии

13 март 2018
Цветна градина / Полезни съвети
0
15336
1 2 3 4 5 6 7 8
 

Вечнозелените храсти, които могат да се отглеждат в саксии са един много удачен вариант за озеленяване на терасата и балкона през всеки сезон.

Създадени са хибридни сортове, подходящи за отглеждане при нашите климатични условия. Ето някои от тях:

Киселият трън (Berberis) обича слънцето

Това е вечнозелен малък храст, достигащ височина до 80 см. На пазара у нас могат да се намерят сортове с изправени и висящи стъбла. Листата са овални, с тъмнозелена окраска. Цветовете са обагрени в жълто и се появяват в началото на май. Предпочита слънчевите изложения, но добре понася и полусянка. Почвата трябва да е богата и през летните месеци да се поддържа влажна. Подхранва се с универсални торове за зелени растения веднъж месечно.

Пресажда се в ранна пролет, като за целта се използват по-широки контейнери или саксии. Оформянето на короната се постига чрез подкастряне. Размножава се чрез резници, получени при есенното подрязване.

Препоръчва се използването на предпазни ръкавици, тъй като растението е токсично. За презимуването на открито е необходимо да се осигури защита от ниските температури, чрез обвиване на контейнера със зебло.

Лавровишната (Purnus laurocerasus) е с ефектни съцветия

Тя има издължени листа с наситен зелен цвят и характерен за вида гланц. Дължината им достига 12 см. Максималната височина на растението, при нашите климатични условия, е 150 см.

Видът е с висока декоративност, дължаща се на оформената чрез подрязване, корона и ефектните изправени съцветия, които наподобяват свещи.

Развива се добре в сенчести и полусенчести кътчета. През периода април-август изисква ежемесечно подхранване и много влага. Пресажда се в ранна пролет в по-обемни съдове. Размножава се чрез резници. Презимуването на открито е възможно, при осигуряване на добра защита от ниските температури.

Изглежда великолепно, комбинирано с контейнерно отглеждани храсти с по-плътна структура. Растението е токсично.

Пернецията (Pernettya mucronata) ражда декоративни плодчета

Това е нисък храст (до 80 см), който дължи декоративните си качества на сферичните бели, розови или червени плодчета, които го покриват в началото на есента. Цветчетата са много дребни и почти незабележими. Появяват се в края на май и началото на юни. Листата са дребни, срещулежащи и имат светлозелена окраска. Обича сенчестите и полусенчести изложения.

Засажда се в почва за рододендрони, която през летните месеци се поддържа постоянно влажна. В активния вегетационен период се подхранва веднъж на два месеца. Не обича подрязването. Премахват се само клонките с влошена декоративност. Презимува на открито, но изисква защита от студа.

Скимия (Skimmia japonica)

Храст с ниска и много компактна корона, достигаща височина до 60 см. Листата са издължени и имат наситен зелен цвят. През април се покрива с изящни бели съцветия, а през есента се отрупва с издължени или топчести червени плодове. Най-подходящи за растението са сенчестите и полусенчестите изложения.

Изисква богата и влажна почва. От ранна пролет до септември се подхранва веднъж месечно. Не се подрязва. Пресажда се в ранна пролет или през есента. Презимува навън, но при осигурена много добра защита срещу студа.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Цветна градина / Полезни съвети
9990
0

С какво да загърлим растенията през зимата в студени райони Лиственица Това е най-просто за изпълнение. И добре защитава от мразове при храстите, които са нежни и се чупят от снега.

7497
0

През студените месеци гледката на градината е малко монотонна. Ето защо, планирайки ландшафтния дизайн, струва си да помислите и за възможностите през зимата.

11376
0

Зимните композиции в градински контейнери са идеалното решение, ако искате да добавите цвят, да предизвикате интерес или да украсите двора, входа на дома, патиото, терасата или балкона през зимата.

4851
0

Ниските температури понякога са пагубни за любимите ни растения. Как да минимизираме щетите и какви грешки да не допускаме, за да не станем съюзници на студа срещу любимците си.

4572
0

Едно от най-големите предимства на снежната покривка за градината и растенията в нея е, че той е отличен изолатор за почвата. Създава свой вътрешен микроклимат.

Още от Фермер
2394
0

За това предупреди MARS към ЕС - службата по мониторинг на земеделските култури Нейните експерти са отбелязали този риск като евентуално предстоящ за посевите в Европа, информира зерно онлайн.

1890
0

Изненадващото отлагане дава рамо на стопаните увеличи стадата Държавен фонд "Земеделие" днес уведоми животновъдите, че срокът за подаване на заявления за плащане по мярка 14 за хуманно отношение към

5130
0

Площите със сорго в Европа се увеличават всяка година. Културата става все по-популярна сред фермерите, тъй като намира различни производствени приложения – използва се за зърно, силаж, биомаса,

9819
0

Това най-често се случва при много студено време, и то за продължителен период. Но никога студът не е единствената причина. Най-честата грешка е, че  над рамките не са предвидени проходи за

11988
0

Борбата с болестта е най-важна сега, кога обаче има начин за оправяне, и кога не Стопаните, които искат да опазят домашното си вино здраво и качествено, трябва да внимават за опасностите от вкисване.

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2019”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Коледа вече чука на врата и сега е момента да изберете за близките си оригинален, полезен, красив и ценен подарък. Ако вече сте им подарявали почти всичко, защо тази година не им подарите книга. Този подарък би зарадвал всеки, дори и онези, които нямат много време за четене. От една страна книгата винаги означава „свободно време за себе си” и

За раждането помагат трима от пътниците, които бил лекари. Температурата обаче била много ниска и бебето посинявало Когато порасне, ако Николай реши да стане пилот, от авиокомпанията ще му съдействат Низ от щастливи случайности съпътства българчето, което се роди в самолет на “Луфтханза”. Това стана по време на презокеански полет от Колумбия до

Бившият кмет трябвало да стои в апартамент в Студентски град, хващат го в ресторант в “Драгалевци” Трима доктори се разследват от прокуратурата по подозрение, че са заблудили съда за здравословното състояние на Ценко Чоков. Бившият кмет на Галиче бе освободен под домашен арест в края на септември заради куп болести. От май идва в съда на носилка.

Отговор:Въпросът е неразбираем. По принцип на всеки етаж се оставят толкова разклонения, така че дървото да е добре просветлено. Ако разклоненията (тези, които излизат от главното стъбло) не са достатъчни, на...
youtube video
Към галерията с видеа