Ангелски тромпет - красив, но отровен

13 март 2018
Цветя
0
38664
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 

Ангелският тромпет е невероятно красиво, пищно цъфтящо цвете с огромни тромпетовидни цветове.

Произходът му е Южна Америка, а латинското му наименование е бругманзия (Brugmansia suaveolens).

Както повечето растения, които произхождат от тази част на света, и въпреки красотата си, цветето е силно отровно при поглъщане. Причинява халюцинации, стомашни проблеми и дори смърт. В древността части от растението са се употребявали за лечение. Не се препоръчва отглеждането му, ако имате малки деца или домашни любимци.

Братовчеди ли са с датурата?

Разликите са няколко

Бругманзията у нас не се отглежда много. Причината може би са големите размери, които достига и трудностите около съхранението ѝ през студената част от годината.

Факт е, че растението се бърка с датурата. Разлика между двете може да се направи, като се обърне внимание на посоката на цветовете. При бругманзията те сочат надолу, а цветовете на датурата са обърнати нагоре.

Има и други разлики. Бругманзията има дървовиден изправенорастящ хабитус и отваря първите си цветове на известна височина. Освен това тя е многогодишно растение. Датурата, от друга страна, формира храстовидни, сравнително по-ниско разположени стъбла, но е едногодишно растение.

Приликите във формата на цветовете са придружени от още една свързана с тях. Фунийките и на двете растения отделят аромат през нощта, за да привличат нощни пепереуди за опрашване.

Внимание: Датурата с огромните цветове е културен татул и също като ангелския тромпет е отровна при поглъщане. 

Технология за засаждане

Бругманзията има твърда обвивка

Семената се засяват в края на февруари или през март.

Технологията включва накисванена семената за 24 и повече часа във вода, която се поддържа хладка през целия период. Това се прави с цел твърдата обвивка на семето да омекне. Някои специалисти препоръчват тя да се отстрани преди засяване.

Семената на бругманзията имат нужда от светлина, за да покълнат. Затова те просто се притискат към почвата без да се покриват с нея. Съдът е общ за 4-5 семенца. Почвеният субстрат трябва да бъде богат и добре отцедлив. Не бива да задържа много излишно вода.

Семената поникват до един месец, въпреки че е възможно да отнеме и много повече време.

Семеначетата се развиват бързо при оптимална температура над 20 градуса. След развитието на 3-4 същински листа се прехвърлят в индивидуални саксийки с малък размер. Важно е да развият добра коренова система, преди да се изнесат навън и да се пресадят окончателно в голям съд или в градината. Освен това при преместването трябва да се пазят от преки слънчеви лъчи.

Когато се установи добро вкореняване, се извършва пресаждане за предпочитане в голяма саксия. Не е желателно нараняване на кореновата система.

Затова в последно време се практикува засяване в торфени таблетки.

Съхранение през зимата

Да запазим старото или да засеем ново

Поради неустойчивостта на студ, бругманзията може да поеме по три пътя.

Първият е най-лесен, като се имат предвид големите размери, които достига. Просто растението не се прибира. На следващата година ще си отгледате ново от семена, ако сте доволни от цъфтежа.

Вторият вариант е, ако имате достатъчно свободно място, да приберете цветето на светло и топло. При това положение поливайте умерено.

Трети вариант е да съхраните ангелския тромпет на хладно място, където няма да замръзне. Преди това се прилага силна резитба. Оставя се едно или няколко стъбла на не много голяма височина. Растението се съхранява на закрито, докато температурите навън трайно се задържат над 10 градуса. Полива се веднъж в месеца, колкото да не пресъхне почвата. С наближаване на пролетта цветето се мести на по-топло и светло, а поливките зачестяват. 

Семената не са скъпи

Дълго запазват кълняемост

Семена от ангелски тромпет могат да се намерят в онлайн магазини на цена около 5 лв. за 5 броя.

Млади вкоренени растения пък има в по-добрите градински центрове. Доста често те се предлагат преди или по време на цъфтеж. Цената им започва от десетина лева за не много голямо растение.

Семена за датура могат да се открият в повече магазини. Цената за пакетче с 10 броя е между 1,80 и 2,20 лв.

Цветовата гама и при двете растения е повече пастелна, отколкото наситена и включва основно бяло, светло жълто, прасковено розово, рядко синьо, лилаво и червено. Формата на повечето е фуниевидна, но има създадени и кичести и полукичести сортове. Семената и на двете растения запазват кълняемост дълго време.

Много вода и слънце са гаранция за цъфтеж

Понася добре резитба

Отглеждането на бругманзията на открито е лесна задача. Ограничаващ фактор е само температурата. Под 10?С растенията страдат, а около нулата загива надземната част. Отглеждането в контейнер изисква редовни поливки и поддържане на постоянна влажност в почвата.

През горещите месеци може да се наложи поливане и по два пъти на ден. Голямата листна маса изпарява много вода, затова е необходимо често поливане и редовно подхранване.

Торовете да са комплексни и да се дават с поливната вода спрямо указанието на опаковката, най-често през 10-14 дни. При добри грижи ангелският тромпет може да достигне височина 2 метра.

Ако това ви се струва, много регулирането на размера й чрез резитби няма да повлияе съществено на броя цветове.

Болести и неприятели

Корените са най-слабото звено

Проблемите на ангелския тромпет често са породени от гъбните заболявания фузариум и вертицилиум. Това са почвени патогени. За да избегнете сблъсъци с тях засаждайте растението в “здрава” почва.

Преполиването и задържането на вода пък е предпоставка за кореново гниене. Рядко се наблюдава заразяване с ТМV (тютюнева мозайка) или Xanthomonas campestris pv. Hederae (листни петна). TMV e вирусно заболяване и няма лечение.

Нежелани гости са белокрилки, трипс, листни въшки и акари. Борбата с тях е трудна и бавна. При по- голямо нашествие използвайте химични препарати.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Цветя
6750
0

Съществена е промяната и в аранжирането Ммм да, Коледата наближава. Накъдето и да се обърне човек, вижда коледна/зимно-приказна украса. Тази година са много модерни гномчетата с огромни,

8109
0

Калуната е много интересно градинско растение, което цъфти през лятото и есента. Издръжливостта й на студ и неблагоприятни метеорологични условия е завидна.

10107
0

Пазете растенията от студа! Може в градината да цари спокойствие през декември, но нека не забравяме за цветята в стаята, за луковиците и грудките в мазето, за вечно зелените храсти,

7947
0

Поливайте го редовно Коледничето осигурява прелесни и наситени багри в период, когато малко цветя радват окото. То често се бърка с два други кактуса.

7299
0

Исусовият венец може да цъфти целогодишно Euphorbia milii се предлага в търговската мрежа целогодишно, но особено внимание на това цвете се обръща през зимния период.

Още от Фермер
135
0

Специализираният сайт  bgtoll.bg закупуване и конвертираме на електронна винетка вече работи. Стикерите са разделени на три групи - коли до 3,5 тона, превозни средства от 3,

225
0

Равнището на регистрираната безработицата в България през ноември е 6 процента. Това е най-нискaта стойност на показателя за месеца през последните 10 години,

153
0

Съветът на ЕС съобщи, че е решил днес да запази на тазгодишните равнища квотите за риболов в Черно море за България и Румъния за догодина. Съветът подкрепя предложението на Европейската комисия да се

387
0

Атмосферното налягане е малко по-високо от средното за месеца и още малко ще се повиши. През следващото денонощие ще преобладава облачно време, с валежи,

1449
0

Пчеларите могат да подават заявления за държавна помощ de minimis в областните дирекции на ДФ "Земеделие" от днес до 15 януари 2019 г. Бюджетът на помощта е 3 500 000 лева.

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2019”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Ердоган заяви, че Турция може да започне нова военна операция в Сирия всеки момент, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Очаквайте

Състоянието на Михаел Шумахер май се е подобрило. Според информация в британските медии седемкратният световен шампион във Формула 1 не е на легло и на системи. Германецът продължава да се възстановява в имението си в Швейцария, а лечението му струва 55 000 евро на седмица.  Шумахер получи много тежки травми при падане на ски във френския курорт

Бившият транспортен министър Ивайло Московски от днес е вицепрезидент „Операции“ на Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР), съобщиха от финансовата институция. Решението на борда на директорите на банката е взето, след като наскоро българското правителство предложи Московски за този пост.

Отговор:Въпросът е неразбираем. По принцип на всеки етаж се оставят толкова разклонения, така че дървото да е добре просветлено. Ако разклоненията (тези, които излизат от главното стъбло) не са достатъчни, на...
youtube video
Към галерията с видеа