Най-мощните трактори на всички времена

08 февруари 2018
Агротехника
0
30132
Няма снимка
Управителят на компанията Венцислав Неков
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 

Средната мощност на тези машини през далечната 1920-а е била 25 конски сили, сега надхвърля 600

Представяме ви колосите, построени през последните 100 г., класирани от британското сп. Farmers Weekly

Съревнованието е форма на живот, навсякъде и завинаги. Олимпийското мото от римско време "Citius, altius, fortius" (По-бързо, по-високо, по-силно), предложено от Пиер дьо Кубертен преди повече от 100 години, вдъхновява не само атлети, но и "спортисти" във всички области на човешкото развитие. По същото време е бумът в откритието и разработките на двигатели с външно и вътрешно горене. Новата техника не закъснява с внедряването й в селскостопанската дейност. Прототипите невинаги са с най-високи технически и икономически показатели, особено за първите модели, но са възбуждали неописуем възторг и гордост за конструктори, собственици и... наблюдатели. Британското аграрно сп. Farmers Weekly подрежда в исторически порядък най-мощните трактори за последните 100 години.

Важно уточнение е, че става въпрос за работни машини, а не за състезателни "железни коне", проектирани така, че да смаят света. Така например в Съединените Щати се провеждат надпревари, наречени драгрейсинг, в които участват и трактори. Тук лидират машините JCB GT с двигатели с мощност... до 1300 к.с. Те вдигат 100 км/час на дистанция от 500 м. На тези машини принадлежи и абсолютният рекорд за скорост сред тракторите - 131 км/час!

1. Twin City 60-90 (1913 г.) 90 к.с.:

Създаден за прериите на Америка

В самото начало на XX век - в ранните години след 1900-а, американските и канадските фермери усвояват за първи път огромни пространства от необятните прерии. И тъй като зад Океана Голямата сила винаги е била на мода, моделът Twin City 60-90 заема, макар и за кратко време, първо място в класацията за най-мощен трактор. Информация за него се съдържа в сп. Minneapolis Steel&Machinery Co през 1913 г. Тракторът е бил задвижван от 6-цилиндров двигател, работещ с парафин. Мощността му е била 90 к. с., а отдаваната мощност от теглителната щанга 60 к. с. Внушителният трактор е тежал 12,7 т и е развивал максимална скорост от 3,3 км/ч.

2. Holt 70-120 (1917 г.) 120 к.с:

Калифорнийската фирма прераства в Caterpillar

Тракторът, който затъмнява кратката слава на Twin City е създаден през 1917 г. от калифорнийската фирма Holt Manufacturing Company. Това е моделът Holt 70-120 с американска система в номерацията, която показва мощността на теглителната щанга (70), последвана от максималната мощност на двигателя - 120 к.с. Двигателят е 6-цилиндров, теглото - 13 т. Основател на фирмата в Калифорния е Бенджамин Холт. Той изобретява първия гъсеничен (верижен) трактор, който нарича Caterpillar (гъсеница в превод от английски). Това технологично постижение променя завинаги начина на обработка на почвата. През Първата световна война армия от трактори 70-120 са били изпратени на фронтовете, за да изтеглят оръдия и оборудване през калната земя на бойните полета. Клиенти на фирмата са били Англия, Франция и Русия.

През 1925 г. Holt се слива с главния си съперник - фирмата Best, и така основава преуспяващата и досега мегакомпания Caterpillar, която през 1997 г. създава най-мощния камион в света, модел 795.

3. Fowler Gyrotiller (1927 г.) 225 к.с.:

Ненаситен апитет за гориво

Първият наистина голям трактор се появява в Англия през 1927 г., когато компанията Leeds-Fowel обявява първите си модели Gyrotiller. Свръхмощната машина, теглеща роторен култиватор, при първата си версия тежала 22,5 т. Тя се задвижвала от дизелов двигател с мощност 225 к. с., първоначално разработен за английските танкове от Първата световна война. Апетитът на машината при пълно натоварване бил екстравагантен - 63 л/час. Независимо от ненаситната си жажда, Gyrotiller достига успехи при отглеждането на захарната тръстика, особено след пускането на новите по-икономични модели. Твърди се, че тракторът можел при един заход да обърне земя на 50 см дълбочина в неизоравана целина. През 1937 г. производството на тези скъпоструващи и с ниска надеждност трактори спира и фойерверките угасват.

4. Lely Multipower (1977 г.) 420 к.с.:

И Холандия влиза в играта

Неочакван конкурент в класата на големите трактори през 1970-те се явява холандският производител на селскостопанска техника Lely. Моделът Multipower 420 е бил произведен през 1977 г. във филиала им в Тексас и е бил предназначен основно за северноамериканския пазар. Неговата изходна мощност 420 к.с. се осъществява чрез два осем цилиндрови двигателя от 210 к. с.- Caterpillar V-8, като единият задвижва предните колела, а другият - задните и силоотводния вал. Всеки двигател има своя 10-степенна скоростна кутия и горивен резервоар, като предлага две опции: максимална мощност при работа на двата двигателя и облекчен режим при включването на само единия от тях. Двата двигателя и трансмисията усложняват конструкцията, а като прибавим и цената, ще си обясним защо моделите не са достигали масово до потребителите.

5.Big Bud 747 (1977) 900 к.с.:

Колосът бе изпратен на заслужен отдих в музея

Big Bud 747 имаше реноме на най-големия трактор на света - дълъг 8 метра, широк 6 и висок 4 метра. Той бе създаден през 1977 г. в Монтана, САЩ, от Northern Manufacturing Company по поръчка на ферма, произвеждаща памук в Калифорния. Две десетилетия по-късно могъщата машина е продадена на братята Уилямс от Монтана, за да тегли 24-метров култиватор. За тази цел двигателят й бе модернизиран, с мощност от 900 к .с. и тегло с пълен резервоар 50 тона. През 2014 г. Big Bud 747 бе изпратен на заслужен отдих и сега се намира в музея Heartland в градчето Кларион, Айова.

6. Fendt Trisix (2007 г.) 540 к.с.:

Германският гигант си остава експериментален прототип

Германия е по-свежото попълнение в групата от категорията на големите трактори.

Тя стартира в надпреварата с прототипа си Fendt Trisix на 6 колела, наречен гальовно с прякора Моби Дик на изложението Агритехника 2007 в Хановер. Тракторът с оси и шаси, заимствани от чешките камиони Tatra, е оборудван с Vario трансмисия, с мощност на двигателя 540 к.с. Развива скорост 60 км/ч. Управлението се осъществява от предния и задния мост за облекчение на гиганта. Макар да се говори за евентуални производствени планове, на този етап Trisix си остава експериментален прототип.

7. Challenger MT875E (2013 г.) 598 к.с.

МТ875Е е най-могъщ и най-икономичен в сегмента

На Агритехника 2013 американската компания Challenger представи най-мощния верижен трактор, който някога е произвеждала - модела MT875E. Той развива максимална мощност 646 к.с.

Това е най-мощният модел от серията MT800E. Оборудван е с вериги 914 мм и с 12-цилиндров двигател AGCO Power -Tier IV Final с мощност 598 к.с. и допълнителен запас от мощност + 48 к.с. Този трактор е флагманът на Challenger, построен и конструиран по най-строгите стандарти за качество в индустрията. Уникалната Mobil-TrackTM система осигурява ненадминато разпределяне на теглителната мощ от двигателя през трансмисията до крайните предавки и оттам до верижните установки. 

С огромната си теглителна способност, той може да се справи и с най-големите инвентари. Тези трактори са с най-малка загуба на енергия, което ги прави най-продуктивните и икономични машини в техния сегмент.

8. Новата серия Case IH Quadtrac, 682 к.с.

Тежки обработки с минимални последствия върху почвата

С максимална мощност от 682 к.с. при сериите Quadtrac и Steiger брандът Case IH постави нови стандарти в селскостопанското машиностроене. Всички двигатели използват технологията за Селективна каталитична редукция (SCR), спомагаща за по-ефективна работа на двигателя, както и за понижаване на разхода на гориво и на вредните емисии. Системата Power Boost дава допълнителна мощност на двигателя при работа в полето, транспортни приложения или работа със силоотводния вал.

Новата серия Case IH Quadtrac включва 4 модела, предлагащи максимална мощност от 502 до 682 конски сили. Тракторите Case IH Quadtrac са задвижвани посредством 4 независими вериги - те намаляват притъпкването на почвата и дават изключително сцепление на машината с цел извършването на всякакви тежки обработки с минимални последствия върху почвата.

Официален вносител на трактори и комбайни CASE IH у нас е Тайтън Машинъри България.

9. Модел T9700 на New Holland, 692 к.с.:

Трактор с толкова много и добре обучени коне

Серията Т9 на New Holland се характеризира с оси с голям капацитет, прецизен контрол на трансмисията и ултраефективни двигатели. New Holland T9 е още по-гъвкав и маневрен по време на работа. Благодарение на сгъващата се рама, радиусът на завой е само 4900 мм. Бързи промени в посоката без уплътняване на почвата - това е още един специалитет на Т9. Тази машина предлага високата мощ със задвижването на 4 колела. Индивидуалният контрол на предния и заден диференциал гарантира сигурност и спокойствие и при лоши условия. Последната версия на New Holland- моделът Т9700, има номинална мощност 628 к.с., а максимална 692 к.с.

10. John Deere(2015) 670 к.с.:

Серия 9RX е идеалният партньор за теглене на тежки товари

На изложението Агритехника 2015 дебют пред широката публика направи първият трактор с четири вериги на американската компания John Deere. Четирите нови модела на серията 9RX са снабдени с двигатели, с номинална мощност между 470 и 620 конски сили. Те са оборудвани с мощна ходова част и система за верижно задвижване, разработени с идеята за поемане на по-големи натоварвания. Серията трактори 9RX е предназначена за извършването на дейности като култивиране, оран, дискова обработка и разрохкване, засяване и дори за несвойствени за селското стопанство задачи.

Новите трактори 9470RX и 9520RX са снабдени с 13,5-литрови двигатели John Deere PowerTech PSS, а моделите 9570RX и 9620RX с 15-литровите двигатели Cummins QSX, предлагащи максимална мощност до 670 к.с. Те задвижват водещите колела и валове с голям диаметър, което заедно с оптимално разположените междинни колела създават голяма теглеща сила с възможно най-малко приплъзване на гъсеничните вериги.

Дистрибутор на John Deere за България е фирмата Мегатрон ЕАД.

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Още от Агротехника
3177
0

McCormick демонстрира мощ и технологии на EIMA 2018 с финалиста в конкурса Трактор на годината 2019 - McCormick X7.6 P6-Drive McCormick, тракторният бранд на индустриалната група Argo Tractors,

6516
0

При допълнителните минавания на техника върху спечената земя стават чести аварии, правят се ремонти, има голям разход на гориво, нарушава се водният баланс на почвата Екип на в.

6462
0

Инженерното динамометрично изпитване на земеделска техника има за цел да определи взаимодействието между въртящия момент и мощността на двигателя Важна информация за фермерите при закупуването на

2646
0

В конкурса за нови технологии бяха присъдени 28 награди и 45 поощрения за технически решения   В Болоня започна тазгодишното издание на световното изложение за селскостопанска механизация EIMA,

3501
0

CLAAS ще инвестират 22 милиона евро в разширяването на логистичния център за резервни части в Хам, Германия. Изграждането на нов автоматизиран високостелажен склад се осъществява като част от общата

Още от Фермер
243
0

Чатботове да дават съвети на земеделци, а организациите им да влязат в регионални хъбове. Тези идеи възнамерява да реализира Националната служба по съвети в земеделието,

1584
0

Наред с парапелността на питите пчелите се стремят да подържат между тях определено разстояние. Това разстояние (големина на междурамково пространство) е обикновено от 10 mm до 13 mm,

432
0

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проект за промяна на Наредба Н-18 от 2006 г. за регистриране и отчитане чрез фискални устройства на продажбите в търговските обекти,

720
0

През 2018 в Украйна ще бъде прибрана рекордно голяма зърнена реколта, което ще бъде постигнато благодарение на рекордната царевична реколта – 34.8 млн. тона. Към 1.11.

4050
0

Вчера агропазарите отскочиха, повлияни от подкрепата на повишените апетити на купувачите при текущите ценови нива, както и от перспективите за значително по-ниските баланси,

Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2019”
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Румънският централен защитник Козмин Моци е преподписал договора си с българския шампион “Лудогорец” до лятото на 2021 г.. Това твърди румънското издание fanatik.ro. Емблематичният за разградчани футболист, на който има кръстена трибуна на клубния стадион, пристигна в отбора през 2012 г. Той влезе в историята на “Лудогорец” със спасените 2 дузпи

3-годишната Кая е родена с изключително рядък синдром, за който родителите й се борят да докажат три години Десетки споделят историята във фейсбук, създава се благотворителен онлайн базар "Ако в този живот ни беше даден избор да посочим един-единствен ден, който искаме да се повтори, без да се замислим, щеше да е днес.

Отива да обсъжда въпроса на 7 декември в Москва Гърция е заинтересувана газопроводът “Турски поток” да бъде продължен на нейна територия. За целта гръцкият премиер Алексис Ципрас отива на визита в Москва на 7 декември и ще разговаря с руския президент Владимир Путин. Ципрас ще се срещне и с колегата си Дмитрий Медведев.

Въпрос изпратен от читател:

Кога се бере зимната круша?

Отговор:Късните сортове се берат в техническа зрелост, която настъпва по-късно през есента. Беритбата трябва да е съобразна и с климатичните условия. Ако има опасност от ранни мразове, плодовете се прибират...
youtube video
Към галерията с видеа