Как да си приготвите домашна медовина, ама почти професионална?

Този въпрос ни зададоха читатели, сред които и Емил Каменов от Габрово.

Ще отговорим с малко история

Първите сведения за използване на мед в алкохолните напитки датират още от 7000 г. преди Христа.

А според авторитетни международни източници още в древен Китай са открити доказателства чрез грънчарски съдове, че народите са смесвали това, което имат - мед с ориз и плодове и са ги оставяли да ферментират.

За тази медовина си пригответе и мая
За тази медовина си пригответе и мая

Според историците в Европа този процес е познат от около 2400 г. преди Христа.

Но, и в двата случая, ако се вярва на археологическите находки, то е ясно, че медовината е най-старата алкохолна напитка в света

Много древни книги и народи я възхваляват, а германски и скандинавски племена, както и древните българи са от първите, които са й се наслаждавали.

Доказано е, че е консумирана на 3 континента - Европа, Азия и Африка, като на третия все още се произвежда усилено.

Според традиционна рецепта медовината се прави, като се разтворят с интензивно разбъркване 3,5 кг мед в 10 л вода.

Водата се загрява, докато кипне, и се вари за 1-2 часа.

В емайлиран или чист закрит съд, поне с 4 л по-голяма вместимост от количеството на разтвора, се излива врялата смес и се прибавят 1-2 лимона, 2 грама карамфил, 10-12 грама канела и 3-4 лъжици мед за подкваса - да е пресен мед обаче.

След това се слага ферметационна тапа на съда и се оставя да ферментира 7-8 седмици при температура от 15-20 градуса.

Щом се избистри, се пресипва догоре в стъклени дамаджани. Оставя се ферментационната тапа на втулката на дамаджаната, за да престои още 3-4 месеца. Накрая готовата медовина се налива в бутилки.

И по-лесна рецепта

Тя е за направа в домашни условия от всеки

Тази рецептура изисква да приготвите 400 г мед, 5 л вода, 2-3 лимона, 3 с.л. стафиди, 1 ч. л. мая.

Сложете стафидите във вода, докато набъбнат, нарежете лимоните на четвъртинки или осминки.

Сложете да кипне, след това охладете до 35-36 градуса С и добавете лимоните, стафидите и меда.

Размийте в сместа и маята и я оставете на топло място да ферментира за 24 часа.

Когато изплуват стафидите и лимонът, прецедете медовината, налейте я в бутилки и я оставете на хладно място за две седмици.

Какво ще намерите, ако сте нейде по света

Напитките от мед са почти навсякъде - алкохолни и безалкохолни

Интересна безалкохолна и нискоалкохолна финландска напитка на базата на мед е Sima

Продава се в повечето магазини във Финландия през цялата година, но е особено популярна сред финландците на 1 май.

Според световната информация пчеларството и медът винаги са били особено популярни в славянските страни като Русия, Сърбия, Чехия, Словакия, Хърватия, България, където медоносното вино се нарича медовина.

Особено търговска тази напитка е станала в Чешката република и Словакия, където всеки турист може да я купи заедно в магазини и пазари, както и на различни фестивали и панаири - тя е популярна по време на коледните панаири.

В Полша произвеждат и продават

Honey Pitny

Това е национално полско питие с мед. В зависимост от съотношението на меда и водата, поляците имат: Мед poltorak - 2 части мед на 1 част вода, Меден близнак - с равни части мед и вода, Мед триплет - 2 части вода и 1 част мед, Мед Chevnjak - три части вода на една част от мед.

Африканската алкохолна медовина я има и в Етиопия и Еритрея. Питието се приготвя на базата на мед с добавяне на листа и стъбла на геша, който е вид етиопски хмел. В Етиопия обикновено я правят у дома, но имат и специални заведения - кафене беток (къщи с мед).

Hydromel

Това е общоприетото наименование за медовите вина в страни като Испания - hidromiel, Италия - idromele, Франция и Португалия - hidromel.

Името идва от гръцкото "дромели" и буквално означава "вода и мед".

Hydromel е медно вино от 10 до 16 градуса.

В европейските страни, особено във Франция, под това наименование могат да се произвеждат вина, произведени единствено въз основа на естествен мед и вода.

В англоезичните държави медната напитка е известна като

Mead

Това е общоприето наименование, което се отнася за всяка алкохолна напитка, съдържаща мед в състава си.

Всъщност медното вино е много популярно и в САЩ - там също е направено от мед и вода.

Когато са добавени и плодови сокове се нарича Mевдпев.

Във Франция, с изключение на медовината, има и

Breton

Това е традиционно медено вино с добавка на ябълков сок - shushen.

Шушен се използва прясно като аперитив, за предпочитане без охлаждане, за да се запази вкусът на меда.

Също в Бретан има и друга по-малко алкохолна напитка - shufer, която се прави на базата на мед и ябълково вино.

Американско предложение
Американско предложение
Испанско и италианско предложение
Испанско и италианско предложение
Етиопско предложение
Етиопско предложение