Само 10% от прочутия испанския хамон с маркировка Iberico в действителност се произвежда от месото на чистокръвни иберийски свине, съобщава La Economia Digital. В останалите случаи се използва месо от кръстоски на иберийски свине-майки и нерези от американската порода Дюрок. Това кръстосване осигурява повече новородени в прасилото. Освен че са повече прасетата растат по-добре и това ги прави по-рентабилни за свиневъдите.
И въпреки че фактически свинете не са чистокръвниот сектора настояват за запазване на маркировката Iberico заради нейната престижност и съпътстващи резултати.
Данни на испанското Земеделско министерство показват, че ежегодно в страната се колят 3 млн. свине. Произведените от месото им продукти са с марка Iberico, но само 300 000 от тях действително са чистокръвни.
Освен това погрешно е и предположението, че свинете през целия си живот са на жълъдова паша. Реално това става едва последните 2 месеца преди клането им, а дотогава свинете се отглеждат в във волиери и се хранят с фуражи.
Сертификацията на породността също не е много прецизна: освен неусната система за получаване на свидетелство за автентичност, свинете майки често пъти са подложени само на визуален оглед, а не на ДНК-тест, който е необходим за потвърждаване на чистотата на породата.

Коментари