Иновативната оранжерия на семейство Йотови в село Садовец, изградена с помощта на финансиране по ПРСР, приключи успешно първата си стопанска година

Таня Демирова с. Садовец, Плевенско

Проектът на Дарина Йотова от плевенското село Садовец "Изграждане на 6,561 дка оранжерии" е финансиран от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. В иновативната за България оранжерия се отглеждат домати по хидропонна технология.

В края на ноември 2017 г. Дарина Йотова, брат й Пъшо Йотов и баща им Йордан Йотов от плевенското село Садовец приключиха успешно първата стопанска година в своята иновативна оранжерия. Тя е изградена с помощта на спечелено финансиране по Програмата за развитие на селските райони, кредит и собствено участие. На площ от 6,5 дка по иновативна за България хидропонна технология за година те са набрали 300 т вкусни домати.

Решението семейство Йотови да започнат да отглеждат оранжерийни домати е следващ етап от развитието им като земеделци - те от 27 години се занимават с успешно производство на пшеница и ечемик в землището на с. Садовец. Но идеята за създаването именно на иновативната оранжерия им дава софийска фирма, която продължава да ги консултира много ползотворно. И Йотови решават да заложат на хидропонен метод, който е широко използван в европейското производство на зеленчуци.

Основната разлика с традиционното отглеждане на зеленчуци е, че при хидропониката растенията не растат в почва, а в субстрат.

А всички необходими за развитието на доматите хранителни вещества се им се подават посредством капково напояване, като целият процес се управлява с компютър.

Хранителните вещества са съчетани в строги пропорции и се управляват чрез съвременен компютърен миксер.

Той смесва торовете по предварително зададени рецепти.

Две години отнема на семейство Йотови подготовката на мястото, изграждането на самата оранжерия, монтиране на оборудването и същинското начало на производството.

В оранжерията са приложени най-модерните технологии на управление на климата - температура и влажност, отоплителни и напоителни инсталации.

С тях производството е изключително щадящо околната среда, тъй като всички остатъчни води се дренират, връщат се обратно в резервоар и се рециклират отново. По този начин произвежданите домати са не само вкусни, но и отговарят на всички изисквания за безопасност на храните.

Стартирането на производство никога не е лесно, но с помощта на консултантите, с които работят, семейство Йотови успяват да преодолеят всички трудности. Успоредно с чисто практическата страна на нещата Йотови обучават служителите за оранжерията.

Специалисти ни обучаваха - и нас, и работниците, обяснява Дарина Йотова.

И успяхме.

По съвет на консултантите първата година Йотови залагат на холандския сорт домати Матиас, като сами си правят разсада през декември 2016 г.

Растенията бързо се развиваха с изключително изравнена китка, обяснява отговорникът на оранжерията Иван Иванов.

Първите беритба е на 28 април 2017 г. Целият екип се радва на вкусните наситено червени и едри (250-300 г) домати. Те са с много добра твърдост и без зелен пръстен, обяснява Иванов.

Екипът ни се справи много добре през първата ни стопанска година, доволна е Дарина Йотова. 50 т от декар е нормата за сорта и ние го постигнахме, казва тя.

Плевенска фирма, с която имат сключен договор, изкупува продукцията им.

Сега гледаме напред, обяснява Йотова. Стремежът ни е, след като натрупахме сериозен опит със следващите сортове домати да повишаваме добивите

Успешната реализация на иновативната оранжерия в плевенското село Садовец показва, че когато към едно производство се подхожда професионално, и се търси най-новото и най-доброто в бранша, когато имаш до себе си консултанти, за които фермерът не е просто клиент, а истински партньор, нещата се случват по най-добрия начин. Но за да се случи всичко това, е нужно финансиране.

Европейските пари наистина заработиха в нашата оранжерия, обобщава Дарина Йотова.

Доматите, произведени по хидропонен метод, са много вкусни
Доматите, произведени по хидропонен метод, са много вкусни
Оранжерията за домати, отглеждани по хидропонен метод в с. Садовец, е създадена и с помощта на европейско финансиране
Оранжерията за домати, отглеждани по хидропонен метод в с. Садовец, е създадена и с помощта на европейско финансиране
Вече обученият екип на семейство Йотови, който работи в иновативната оранжерия оранжерията в с. Садовец
Вече обученият екип на семейство Йотови, който работи в иновативната оранжерия оранжерията в с. Садовец
Отговорникът на оранжерията в с. Садовец Иван Иванов
Отговорникът на оранжерията в с. Садовец Иван Иванов