Изследвайте диафрагмата преди консумация

Д-р Валентин Иванов, квмн

И в домашни условия прасетата могат да бъдат заразени с трихинела. Затова всеки, който коли животно за лична консумация, трябва да го изследва в акредитирана лаборатория, преди да го предлага на трапезата на семейството си.

Трихинелозата е една от най-опасните зооантропонози

(болести, предавани от животните на човека) и в днешно време.

Опасността от появата на трихинелоза в зимните месеци нараства многократно, затова е добре да бъдете предпазливи.

Причинителят на опасната инвазия - Trichinella spiralis, е кръгъл червей. В червата се намира чревната зряла форма на паразита - кръгло малко червейче с дължина 1,4-1,6 м за мъжките и 3-4 мм - за женските. Мускулната, незряла форма е с по-малки размери - 0,8-1,2 мм. Естествените гостоприемници на тази незряла форма са множество бозайници:

домашната и дивата свиня кучето, котката, лисицата, вълкът, мечката, мишката, плъхът, язовецът и др., а също така и човекът.

В заразеното свинско месо най-често трихинелите се локализират в голямо количество в диафрагмата (на границата между сухожилната и мускулната част), дъвкателните мускули на долната челюст, междуребрената мускулатура и др. Затова именно от посочените места се изпраща парче месо за трихинелоскопиране, като най-често е от диафрагмата.

Най-често хората се разболяват от трихинелоза след консумация на недопечено, недоварено, недобре изпържено свинско месо, сурови луканки, пастърми и други свниски месни продукти, в които има мускулна трихинела.