Испания е най-големият производител на биологични продукти в ЕС по площ и шестият в света, според последното проучване на Министерството на земеделието, рибарството и храните относно характеристиките и прогнозите за биологичното производство през 2023 г.

През 2023 г. биологичното производство достига 4,94 млн. тона, което представлява +47,9% спрямо предходната година. Тази цифра се изразява в стойност от 5 962 млн. евро, +77,92% в сравнение с 2022 г., което затвърждава биологичното производство като стратегически и устойчив модел.

Според проучването разходите за биологични продукти възлизат на 2 916 млн. евро през 2022 г., +9,83% спрямо предходната година, което представлява 3,36% от общото потребление на храни и разходи на глава от населението в размер на 60,65 евро.

Пресните плодове и зеленчуци, месото, яйцата и млякото са най-консумираните биологични продукти. Супермаркетите, магазините с намалени цени и онлайн търговията отбелязаха ръст, докато хипермаркетите намалиха дела си.

Освен това износът достигна 3 047 млн. евро (82,56% повече от 2022 г.), като значително надхвърли вноса, а положителното търговско салдо възлезе на 1 567 млн. евро. Основните дестинации бяха Германия, Франция, Нидерландия, Съединените щати, Мексико, Обединеното кралство, Канада и Япония. Тези данни отразяват водещата позиция на Испания в световен мащаб по отношение на вноса и износа на биологични продукти.

Биологичното животновъдство също бележи ръст от 18,24 %, като са регистрирани над 11 000 дейности.
Генералният директор на хранителната промишленост Хосе Мигел Ереро анализира тези данни наскоро на кръгла маса с представители на Испанската асоциация на преработвателите и търговците на биологични продукти (Asobio), Испанската професионална асоциация за биологично производство (Ecovalia) и Националната асоциация на големите дистрибуторски компании (Anged).

В речта си Хереро подчерта ангажимента на правителството за насърчаване и развитие на биологичното производство. Националната стратегия за храните (ENA), представена наскоро, включва насърчаване на мерки, техническа подкрепа и икономически стимули за увеличаване на производството и потреблението, консолидиране на производствените системи и създаване на маркетингови платформи, заяви той.

В Испания също така има закон за предотвратяване на загубите и разхищението на храни, както и кралски указ за насърчаване на здравословното и устойчиво хранене в образователните центрове, който постановява, че минимален процент от разходите за закупуване на храни или основни ястия ще се използва за биологични продукти.