Приходът от износ на интелектуална собственост в земеделието за 2016 г. е 9 млрд. евро

Алма Давидова

Бъдещето на Общата селскостопанска политика неизбежно е свързано с иновациите. Това се потвърди и в наскоро заявената позиция на Европейската комисия.

На 27 и 28 януари 2018г. у нас ще гостува холандска научна делегация, която ще обясни как страната внедрява новостите и как постига два пъти повече с два пъти по-малко средства.

Добре е да почерпим опит как се случва това в една малка европейска страна , където климатът не е идеален , а почвите не са от най-плодородните.

Холандия е една от най-развитите селскостопански страни в света с мощна преработвателна промишленост. Там години наред изграждат успешни стратегии за агробизнес, като използват минимални ресурси и същевременно получават максимална печалба.

Сега страната, заемайки 131-во място в света по размер на земеделски площи, е истински аграрен център.

През последните 50 години тя успя да достигне второ място по износ на селскостопански продукти. Преди нея е само САЩ.

Холандия осигурява една четвърт от изнесените зеленчуци от Европа, а годишният обем на агродоставките е над 22%от целия експорт.

Селското стопанство е разнообразно развито във всички посоки: от отглеждането на млечни крави до зеленчуците в оранжерии. Въпреки това Холандия е най-изявен лидер в продажбата на знания и технологии в земеделския бизнес.

Доминиращ износ

Известни по целия свят, холандските лалета и сирена вече не са основното производство. През последните няколко години Министерството на икономиката успя да направи такива реформи, че аграрният сектор да заеме второ място на световния селскостопански пазар.

Според Централното статистическо бюро на Холандия , износът на селскостопански продукти от 2011 г. до 2016 г. се е увеличил с 3,6 млрд. евро - до 85 млрд. евро.

Най-важният сектор за селскостопанския износ остава градинарството, което включва свежи цветя, растения и цветни луковици. Според търговското търсене следват: месото, млечните продукти, яйцата, зеленчуците и плодовете.

Но храните и растенията не са всичко, което холандският агробизнес може да предложи на света. Расте търсенето на холандски иновации и технологии.

Това са енергоспестяващи оранжерии, системи за прецизно земеделие (чрез GPS и безпилотни летателни апарати) и технологии, които повишават устойчивостта на културите към последиците от промените на климата и болестите.

Приходите от износ на интелектуална собственост в областта на холандското селско стопанство през 2016 г. възлизат на 9 млрд евро. Този показател продължава да расте.

Холандските технологии

Традиционно холандският селскостопански сектор се основава на семейното производство. Но фермерите винаги са разчитали на преработката - това им позволява да имат повече печалба.

Според статистиката 8 от 25-те най-големи холандски компании се занимават с продукти с добавена стойност. В допълнение малките предприятия с персонал от 200-500 души също са успешни.

Синергия на производителите

Холандското земеделие се основава на сътрудничеството между всички участници в отрасъла: земеделски стопани и производители, фирми в хранително-вкусовата промишленост, производители на оборудване, учени и правителството.

Триъгълникът "производители -държава - наука" даде на страната огромно предимство в състезанието на световната сцена.

За да могат предприемачите да заемат водеща позиция и да произвеждат повече и с по-добро качество, кооперациите започнаха да се развиват в Холандия.

В течение на годините тези асоциации успяваха успешно да се адаптират към промените в политиката, пазарните условия и технологиите.

Съществуват обаче и много предизвикателства, свързани с разпределението на отговорностите и механизмите за сътрудничество.

Кооперациите си остават стабилни структури

Кооперациите през последните 50 години остават стабилни в производството си, въпреки общите колебания в селскостопанския сектор. Техният дял в пазара на страната е 70%.

Това не е изненадващо, тъй като държавната политика за агроасоциациите винаги е била гъвкава. С финансова и дългосрочна позиция кооперацията е от полза за стопанството.

Земеделските производители могат да споделят селскостопански машини и обработват полетата по-бързо и по-ефективно.

Вътрешните правила позволяват да се правят промени на вида дейност, финансовото участие на кооператорите, разпределението на излишъците и др.

Нормите за организация на бизнеса в кооперацията са пряко свързани със законодателството на Холандия относно сдруженията.

То осигурява гъвкавост, за да се приспособява вътрешното управление спрямо нуждите на членовете.

За малките ферми съществуват данъчни облекчения, покриващи загубите. Но земеделските стопани не са длъжни да се присъединяг към кооперациите - могат и да правят бизнес сами.

Създадени са и транснационални кооперации.

Съюзите на фермерите от различните страни помагат бързо да се решават икономическите проблеми и те да се съсредоточат върху производството на продукти по световните стандарти.

Кооперациите не оставят избор на другите производители - те трябва да бъдат по-ефективни от конкурентите и винаги да следват тенденциите и иновациите, в противен случай ще останат извън пазара.

Изход има в органичното земеделие

Тъй като основата на холандския агробизнес са малките семейни стопанства, те често стават органични.

За да са тези производители конкурентоспособни на пазара, правителството е подписало споразумение за сътрудничество с Холандската конфедерация на земеделието и градинарството. Това допринесе за увеличаване дела на биологичните земеделски продукти в супермаркетите. Делът на общата площ за биопроизводство в земеделските земи на Холандия през последните пет години е нараснал с почти 10% и заема 52 хил. хектара.

В периода от 2011 г. до 2016 г. броят на биологичните ферми се е увеличил с 2% и достигна 14 хил. Най-големият ръст на биологичното производство се наблюдава в животновъдството: птицевъдния сектор - 65%, млекодайния - 54%.

Земеделските ферми също показват стабилно увеличение. Броят на тези стопанства през 2016 г. се е увеличил със 7%, а площта - с 43%. От друга страна, броят на биологичните оранжерийни ферми намаля, въпреки нарастващата им площ.

Акцент върху устойчивото развитие

Съвременният холандски селскостопански сектор е съсредоточен върху устойчивото развитие. Приоритет е производството на здравословна и безопасна храна, която се произвежда с щадящо отношение към земята и околната среда. В холандското земеделие първи се развиха енергоспестяващите технологии.

Правителството работи с предприемачи в посока екологично земеделие и градинарство. С помощта на държавни субсидии започнаха да се развиват многофункционални агропредприятия, които се занимават както с преработката на отпадъците, така и с възстановяването на природните ресурси.

Производството на биомаса се превръща в широко разпространен бизнес и отваря големи възможности за предприемачите.

Биомасата в Холандия е най-големият източник на възобновяема енергия - 70% от общата. Гдишно холандските предприятия консумират около 180 хил. тона биомаса, 55% от която се произвежда от компании от агросектора.