Окръжен съд - Добрич даде ход на делото срещу бившия директор на Областна дирекция "Земеделие" в Добрич Стилиян Митев, съобщи днес Агенция Добруджа.

Той е обвинен в престъпление по служба. Според обвинителния акт в периода от 13.11.2009 г. - до 03.09.2013 г., в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, с цел да набави облага за две търговски дружества "Митев" ЕООД - Добрич и "Макситур Бряг на изгрева" АД - Варна, не е изпълнил служебните си задължения, регламентирани в правилника за прилагане на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Прокуратурата посочва, че в резултат на неговото умишлено бездействие по служба е могло да се стигне до замърсяване и увреждане на имот с площ от близо 15 дка в землището на село Кранево, граничещ на изток с морски плаж "Кранево - север" и съставляващ част от държавния поземлен фонд.

В проведеното днес съдебно заседание, насрочено за предварително изслушване на страните, бе направено искане от подсъдимия и неговия защитник за разглеждане на делото при съкратено съдебно следствие. Защитата поиска на този етап в съдебна зала да бъдат разпитани само петима от общо 49 свидетели. Към делото са приложени и веществени доказателствени средства, събрани чрез специални разузнавателни средства и други класифицирани материали.

Обвинението твърди, че в продължителен период от време Митев не е предприел действия по служба, с които да инициира премахването на незаконно построени в имота обекти. Не е упражнил и контрол върху дейността на назначените от него комисии за извършване на теренни проверки за състоянието на имота и е допуснал изготвените констативни протоколи да не отговорят по съдържание на действителното положение за състоянието и ползването на процесния имот.

Прокуратурата твърди, че бездействието на подсъдимия по отношение неправомерното ползване на земеделския имот от ДПФ е било изцяло в интерес на частни търговски дружества, едното от които е било собственост на неговия баща.

Обвинението срещу бившия директор на областната служба по земеделие, който после заемаше и висок чиновнически пост в МЗХ, бе повдигнато от Специализирано звено "Антикорупция" при Софийска градска прокуратура. Процесът ще продължи на 18 януари.