Най-лесният и ефективен начин е разсаждане на лозите чрез резници.

Качествен посадъчен материал от желания сорт грозде може да се купи от качествен разсадник или да се произведе самостоятелно.

Какво трябва да направите, ако решите сами да размножите лозите?

Отрежете пръчка с диаметър около 1 сантиметър от средната част на издънка на лозата.

Обикновено се избира участък с три възела, но някои сортове могат да се размножават и чрез резници с два възела.

Правете срезовете с лозарска ножица или много остър нож, така че да не допускате смачкване на пръчките.

След отрязване на резниците ги натопете във вода и ги съхранявайте за 2 дни на хладно и тъмно място.

Може и да ги заровите в мокър пясък на 30-40 сантиметра дълбочина.

След като ги изкарате от мазето, промийте резниците против мухъл в слаб разтвор на калиев перманганат - да е леко розов на цвят.

След това, за да ги подготвите за покълване, трябва да ги напоите с вода, която ще активира метаболитните процеси.

Направете го по следния начин: долната част на стъблото отрежете диагонално под възела, а в горната част просто подновете разреза. Потопете пръчките изцяло във вода.

Накисването трае около 2 дни. Ще проверите дали са достатъчно напоени по лесен начин. Когато натиснете върху дадена точка, трябва да видите показващата се от там вода, което ще рече, че резницата е готова за покълване.

Съвет: Ако мястото на разреза е зелено, пръчката е жива и може да покълне. Черният разрез показва, че резницата е мъртва и безполезно да я използвате.

Идея: За да ускорите покълването, с остър нож внимателно направете няколко драскотини по повърхността на долния край на всяка пръчка.

Долната част на готовите резници трябва да завиете във влажна кърпа и найлоново фолио, така че влагата да се задържи в зоната на образуване на корени.

Накрая стегнете "превръзката", за да предотвратите изпаряването на вода и изсъхването на кърпата. Върха на резниците също може да покриете с влажна кърпа и найлонов плик, но този път "превръзката" трябва да бъде леко отворена за достъп на въздух.

След това сложете подготвените резници на перваза на прозореца, като ги насочите с горната част към стъклото.

Долната част, където се очаква образуването на коренова система, трябва да бъде над радиатор, така че температурата в зоната на корените да е приблизително 26°C. След 12 дни отпуснете връзката, навлажнете кърпата и отново я стегнете.

Първите коренчета трябва да се появят приблизително на 20-я ден. Вкоренените резници може да засадите в съд, пълен с почва.