Бизнесменът Мутаз ал Хайят планира да купи от САЩ около 4 хиляди Холщайн-фризийски крави и да ги достави в Катар, за да осигури близкоизточното емирство с мляко, съобщи Агенция Bloomberg.
Бизнесменът изчислил, че за доставката Катар на около 4 хиляди крави, всяка от които тежи примерно 600 кг, ще бъде необходимо да се изпълнят около 60 полета. Преди това той мислел да транспортира животните по море.
Мутаз ал Хайят оглавява компанията Power International Holding, базирана в Доха, която се занимава със строителство. Но катарският предпримеч развива и селскостопански бизнес: занимава се с овцевъдство и произвежда мляко и месо. Според него компанията му ще започне редовно производство на прясно мляко още в края на този месец, а към средата на юли ще покрие около една трета от търсенето на мляко в Катар.
Припомняме, че преди 2 седмици Саудитска Арабия, Египет, ОАЕ и Бахрейн обявиха, че скъсват дипломатически отношения с Катар. По-късно към тях се присъединиха и редица други мюсюлмански държави. А много от хранителните продукти в Катар се внасят през Саудитска Арабия, която затвори границите си, включително морската и въздушната. Това доведе до опасения за хранителен дефицит в Катар, но правителството обещава да осигури населението с всичко необходимо.