1. МНОГО СВЕТЛИНА

Доматите трябва да се садят на места, където ще има много слънчева светлина. Освен това те не понасят „пренаселеност“. Ной-добре е да се садят на южни склонове, защитени от студените течения.

2. ПОДХОДЯЩО ПОЛИВАНЕ

Много е важно правилното поливане на доматите. Трябва да помните, че почвената влага под тях трябва да е не по-малко от 85%, а влажността на въздуха – 50-60%. Най-добър ефект се получава не при често, а при обилно поливане. Не трябва обаче и да се престаравате – преовлажняването ще направи доматите воднисти, а това означава и по-малко сладки.

3. КАЛИЕВ ПЕРМАНГАНАТ

Ако обичате сочни домати по време на цъфтеж, можете да ги поливате с разтвор на калиев перманганат (2-3 г на 10 литра вода)

4. ТОПЛА ВОДА

Добре е да поливате доматите с престояла вода с температура 23-24 градуса. За по-добър ефект можете към водата да добавите малко оборски тор или компост.

5. „ХИТРА СХЕМА“ ЗА ТОРЕНЕ

Торенето трябва да се извършва на ранен етап, а след това трябва да се направи почивка, докато се образуват завръзите. Въпросът е в това, че излишният азот забавя образуването на завръзи. Когато завръзът е вече налице, торенето ще е само от полза.
И един „подсекрет“: Към водата за поливане може да се добавят по 3-4 капки йод на кофа с вода. Ако всяка седмица поливате веднъж с такава вода, доматите ще станат по-големи и ще узреят по-скоро.

6. СОЛ И ПЕПЕЛ

За „захарност“ на доматите опитните градинари препоръчват в периода на плододаване растенията да се подхранват с разтвор от готварска сол и дървесна пепел (1 суп. лъж. сол и 1 ч. чаша пепел на 10 литра вода). Достатъчно е да полеете с 0,5 л от разтвора всеки корен.