Минималната заплата да бъде премахната и вместо да се определя от държавата да се остави на браншово договаряне между работодатели и синдикати в колективните трудови договори. Тази позиция заявиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България. 

Минималната заплата в България със своите 241 евро (460 лева) въобще не е ниска, а е в топ 5 в ЕС, съотнесена към производителността на труда и БВП, обясни председателят на Асоциацията Васил Велев. 

И в момента стотици хиляди хора работят за заплата по-ниска от минималната като сключват 4-часови договори, а работят по 8 часа, обясни Велев. Според него премахването на административно определената минимална заплата ще изкара тези хора от сивата икономика в светлото.

Велев уточни, че исканията на Асоциацията нямат връзка с обявените от правителството планове в следващите 3 години минималната заплата да се увеличава с по 50 лв. на година. 

Доходите в България растат по-бързо от производителността на труда, обясни още Велев. Той даде данни, че средната производителност на труда в България е едва 15 % от средната за ЕС, докато средната заплата е в размер на 21% от европейската. 

Асоциацията поиска протекционистки политики за задържане на работната ръка в България. Като примери те дадоха задължения за всеки завършил средно специално или висше образование държавна поръчка да работи определен брой години в страната.