Коя е вълшебната формула, осигуряваща планирано развитие на американското млекопроизводство? Кои са основните принципи на взаимоотношения между производителите и преработвателите на мляко в САЩ?
1. Около 80% от млекопроизводителиете са обединени във федерална асоциация, чрез която си взаимодействат с млекопреработвателите. Останалите 20% от фермерите са обединени в подобни регионални асоциации, действащи по аналогично правила.
2. Млекопреработвателите плащат за доставяното им мляко по утвърдена законодателно формула.
3. Цената на млякото за преработвателите зависи от продукта, който те произвеждат от млечната суровина. При производството на продукти с висок марж на продажба преработвателят плаща по-скъпо от преработващия продукти с по-нисък марж на продажба.
4. Произвежданите млечни продукти се делят на четири групи по марж на продажби - прясно мляко, кисели млека, жълто сирене и сухи продукти.
5. Плащането на произведеното мляко не е пряко на фермерите, а на асоциацията, която акумулира средствата. След това млякото се плаща по единна цена на всички фермери.
6. Качеството на млякото на всички фермери е само клас А, затова и цената е еднаква.
7. Има само незначително количество мляко клас B, но то се използва само за нехранителни цели (за казеиново лепило).
8. Формулата на цената на млякото е стабилна. Ако има предложения за нейната модификация, то съгласуването на промяната може да отнеме години.
9. Параметрите на формулата се коригират с цел промяна на цените за осигуряване на необходимите обеми произвеждано мляко.
10. Държавните субсидии на фермерите се ограничават само с частично плащане на застрахователните премии за повишаване на сумата за застраховане в случай на природни бездствия.
11. Преди е имало държавни млечни интервенции. След това сметнали, че това излиза скъпо за бюджета и сега не се правят интервенции.