На 17 април френското Министерство на земеделието уведомява Световната организация за здравеопазване на животните (OIE) за огнище на антракс в говедовъдната ферма - Germainvilliers, в района на Haute-Marne в Североизточна Франция.
Антраксът е потвърден от Националната лаборатория за здравето на животните в Maisons-Alfort.
Умрели са 12 крави в стадо с 467 животни. През 2013 г. в същата ферма е имало случай на антракс. Неваксинираните говеда в стадото незабавно са лекувани с антибиотици и досега не е имало проблеми.
Властите предполагат, че източникът на антракса може би е бил във фуража, който е бил отгледан в друга област, където също е имало антракс.
Причинителят на антракса е спорообразуващ бацил. Антраксният бацил не е издръжлив във външна среда, но след като образува спори, преживява десетки години в почва и канални води.
Антраксът е остра инфекциозна болест, която се характеризира с тежка интоксикация и образуване на специфична пустула на кожата или лигавиците при кожната форма, с развитие на възпалително-хеморагични изменения в белите дробове при белодробната форма или червата при чревната форма.
От антракс боледуват предимно тревопасните животни – диви и домашни, и причинява големи загуби на фермерите.