Градинските ягоди са капризна култура и за тях трябва да се полагат грижи от ранна пролет да късна есен. Кога и какво трябва да правите? Грижите започват почти веднага, след като се стопи снегът, и продължават до първите слани.

Март

Когато настъпят първите слънчеви дни на март и снегът в градината се стопи, ягодите се покриват с найлон или зебло. Това ще ви помогне по-рано да получите реколта. С помощта на покривния материал и извити пръчки направете тунелчета, в които да са ягодите. Имайте предвид, че колкото по-голям е обемът въздух между растенията и полиетилена, толкова по-предпазени са ягодите.

Щом снегът се стопи напълно, започва същинската работа в лехите – почистете изсъхналите листа и цветоноси, изрежете с ножица ластуните и мустаците, изкоренете загиналите растения и ги подменете с нови.

След като сте възстановили лехите, обработете профилактично срещу болести и неприятели. Пръскайте с 1% бордолезов разтвор или друг препарат на медна основа.
Когато земята се затопли,почвата леко се разрохква. По този начин се запазва натрупаната през зимата влага, а самите ягоди се орязват, за да наберат сили и по-добре да тръгнат да се развиват.

Април

Ако искате да засадите ягоди през пролетта, то трябва да го направите възможно най-рано. През април времето е променливо: някъде цъфтят овошките, а някъде не е изключено да завали сняг. Ето защо при засаждането трябва да се съобразявате не толкова с времето в момента, а с климата във вашия район.

Когато ягодите малко дръпнат в растежа, можете да мулчирате. В периода на масово развитие на листата можете да направите втората профилактична обработка срещу болести. Ако през април се появят вредоносни насекоми, напръскайте с химични инсектициди.

Когато отглеждате ягодите на едно и също място повече от 3 години, ще се наложи да подхраните. В началото на вегетацията ягодите се нуждаят от азотни торове, през периода на цъфтеж – от фосфор, а след плододаването – от азот, фосфор и калий.

Май

Градинските ягоди, които се отглеждат в тунели, трябва всеки ден да се проветряват, за да не се прегреят от пролетното слънце. Сутрин се отваря от едната или от двете страни, а вечерно време се затваря. Трябва много да се внимава с възвратните пролетни слани. Понижение на нощните температури до 1 градус може да погуби растенията.

По време на цъфтеж ягодите могат да бъдат нападнати от гъгрици. Можете да напръскате с чеснова настойка или други народни средства за борба с вредителите.

През май често времето е сухо. За правилното развитие на растенията и образуването на здрави и едри плодове лехите трябва редовно да се поливат. В зависимост от климата и региона ранните сортове ягоди започват да зреят през втората половина на май.

Узрелите ягоди трябва редовно да се берат, а поливането трябва да става, след като се приберат плодовете. Ако времето е много дъждовно, растенията трябва да се предпазят от гниене и плесен. Не трябва да забравяте и да плевите.

През май градинската ягода започва активно да пуска ластуни, които изразходват голяма част от хранителните вещества на растението. Ако отглеждате ягоди за плод, не за размножаване, то трябва да отстранявате мустачките редовно.

Юни
Продължаваме да събираме реколтата. Във втората половина на месеца започват и по-късните сортове да раждат. За да не се цапат и да не загниват плодовете, под тях се застила черна нетъкана тъкан или стърготини. Това помага да се защитят ягодите от сиво гниене и плевели. Юни е месецът, когато новите растения се вкореняват в отделни чашки или разсадъчни касетки. Новите растения ще бъдат готови за засаждане на новото място след 2-3 седмици.

Юли

След края на плододаването от лехите с ягоди се отстраняват всички стари, болни и повредени листа. Лехите добре се поливат, окопава се около растенията и се премахват излишните леторасти.

През юли ягодите могат да бъдат нападнати от акари. Листата на нападнатите растения се изрязват и изгарят. Лехите се пръскат с гореща вода (около 60 градуса) или с горещ калиев перманганат. Ако се установят и други вредители върху ягодите,  те се пръскат с химични или биологични инсектициди. Можете да прибегнете и до народни безопасни рецепти.

В този период ягодите могат да бъдат нападнати от сиво гниене, петнистост и плесени. Да се справите с болестите ще ви помогне 1 % бордолезов разтвор, към който сте добавили колоидна сяра (100 г от препарата на 10 л вода).

Август

В края на лятото лехите с ягоди се окопават и се внасят комплексни торове: по 1 ч. лъж. на всеки корен. До края на лятото приключва засаждането на новите растения. Продължава редовното поливане.

Септември

През този месец се формират цветните пъпки, от които през следващата година ще се появят новите плодове. Ето защо е много важно да не забравяте да поливате растенията.

Октомври

През октомври трябва да се осигурят на растенията благоприятни условия, които ще им помогнат на презимуват. Лехите се поливат добре, окопават се, почистват се от плевели. Гнездата на ягодите се загръщат с торф, оборска тор или компост.

Ноември

Когато горният слой на почвата (на дълбочина 5-7 см) започне да мръзне, лехите се мулчират. Това ще попречи на растенията да се вкопаят навътре в почвата. За да се задържи снегът, лехите се покриват със стъбла от царевица, клони от малина и пр. По този начин ягодите зимуват.

Правилните и навременни грижи са гаранция, че ще отгледате здрави растения и ще имате добра реколта от ягоди. Спазвайте препоръките и ще бъдете доволни от резултатите.