Как да намалите смъртността на пилетата и да сведете до нула негативното влияние на продължителното съхранение на инкубационния материал

Как да се постигне по-висока люпимост на инкубационните яйца и да се намали смъртността на ембрионите в инкубатора?

Положение на яйцата в инкубатора

В гнездото яйцата обикновено са в хоризонтално положение. При изкуствената инкубация за по-пълно използване на площта на тавите и по-висока устойчивост на яйцата в повечето случаи те се разполагат вертикално.

И хоризонталното, и вертикалното разполагане на яйцата в еднаква степен осигуряват на инкубационните яйца нормално развитие на зародишите и добра люпимост

Яйцата само не трябва да се слагат с острия им край нагоре, защото въздушната камера остава отдолу. В този случай ембрионът се обръща в посока, обратна на въздушната камера, белтъкът се разполага неправилно и алантоисът се разраства, вследствие на което люпимостта се понижава.

Към момента на излюпването яйцата трябва да са в хоризонтално положение. При него пилетата по-лесно се излюпват от черупката.

Много плътното разполагане на яйцата също затруднява излюпването.

Въпросът за обръщането на яйцата в инкубационния период представлява практически интерес още от времето на първите наблюдения на поведението на диви кокошки по време на мътенето. Станало ясно, че обръщането на яйцата е естествено за оптималното развитие на извънзародишните обвивки, на потреблението на белтък от зародишите и за достигане на правилно положение на зародиша вътре в яйцето преди излюпването.

Практиката показва, че инкубационните яйца трябва да се обръщат няколко пъти дневно на 90 градуса през първите 18 дни от инкубацията. Но неправилното или несвоевременното обръщане на яйцата си остава най-разпространената причина за намаляване на равнището на люпимост и на качеството на излюпените пилета, отбелязва американският микробиолог Норман Стърн.

Четири са основните аспекти на обръщането на яйцата за постигане на успешна инкубация:

обръщане на яйцата по време на съхранението им;

критични периоди за обръщане по време на инкубацията;

честота на обръщане на яйцата по време на инкубацията;

ъгъл на обръщане по време на инкубацията.

Специалистите напомнят, че дългото съхранение на инкубационните яйца повишава равнището на смъртност на зародишите като се отразява негативно на люпимостта и на качеството на излюпените пилета  (виж таблицата).

Повишената смъртност сред зародишите при продължителното съхранение се обяснява с повишената загуба на течност и с разлагането на белтъка. Изследвания показват, че именно белтъкът е най-важният компонент за развитието на яйцето по време на съхранението след снасянето му. Може дори да се твърди, че благоприятните условия за съхранение на яйцата се определят от качеството на белтъка. Резултатите от изследване, проведено в Университета на Илинойс, показват, че pH на белтъка е бил около 7.6 веднага след снасянето и се е повишил до 9.0 по време на съхранението, когато течният въглероден двуокис се разтичал из черупката, докато зародишът произвеждал амоняк, което ускорява разреждане на белтъка. Било изяснено, че pH на жълтъка по време на съхранението на яйцата е бил 6.0 и не е съдържал въглероден двуокис.

Освен това в зависимост от възрастта на носачките се влошавало качеството на белтъка. При младите носачки качеството на белтъка било по-добро, отколкото на старите кокошки.

Качеството на белтъка и вероятно зародишната обвивка на черупката също се съхранявала по-дълго при младите носачки.

Това обяснява защо яйцата на по-старите носачки трябва да се инкубират по-бързо отколкото тези на младите.

Намаляването на люпимостта, свързано с прекалено дългото съхранение на инкубационните яйца, може да бъде избегнато чрез различни методики на контрол на яйцата. Една от тях е обръщането на яйцата при съхранението им.

За де оцени ефектът от обръщането на яйцата върху люпимостта, била проведена серия експерименти.

Обръщането на яйцата четири пъти всеки ден в продължение на прединкубационния период повишило люпимостта на яйцата, снесени от по-стари носачки, когато срокът на съхранението им бил 14 дни в сравнение със съхраняваните 3 дни (виж таблицата). Но яйцата на по-младите бройлерни носачки не дали достатъчно достоверни резултати. Това показва, че положителният ефект от обръщането на яйцата по време на съхранението им трябва да се свързва и с определени изменения вътре в яйцето. Най-вероятно това може да се обясни с това, че обръщането по някакъв начин неутрализира негативните промени, които протичат по време на съхранението в инкубационните яйца.

Тъй като някои образци нямало възможност да бъдат обработени по време на съхранението, се наложили допълнителни грижи веднага след началото на инкубацията за възстановяване на част от загубения инкубационен потенциал

Били проведени две пробни изпитания, за да се провери въздействието на продължителността на съхранение на яйцата и честотата на обръщането им по време на последващата инкубация върху фертилната люпимост на яйцата на по-старите бройлерни носачки. Според изследователите съществува възможност за положително повлияване върху определени негативни ефекти от продължителното съхранение, като увеличаване на честотата на обръщане на яйцата по време на инкубацията По този начин негативният ефект от дългото съхранение може да бъде сведен до нула.

Положителен ефект от съхранението и честото обръщане на яйцата на старите носачки по време на инкубацията бил по-забележим при яйца, които са били съхранявани в продължение на 14 дни в сравнение с онези, които са съхранявани 3 дни (виж таблицата). Възможната причина за този ефект може да е това, че белтъкът на зародиша е близо до вътрешната обвивката на черупката, тъй като в периода на съхранението са открити значителни промени в pH и гъстотата на белтъка, както и загубата на течност.

Тези промени може да създават среда, която не би била оптимално подходяща за развитието на хориоалантоисната обвивка, но този проблем може да бъде преодолян с увеличаване на броя на обръщанията. Също така причината може да е в ролята на белтъка за създаването на защитна зона или изолация на амоняка - токсичен отпадък, произевждан от ембироналната обвивка.

Изследвания на проф. Стърн показват, че несъответствието на pH на жълтъка и на белтъка, както и на ембрионалната обвивка, е причина за няколко процеса на пренасяне и обмяна чрез мембраната, които са жизнено необходими за оптималното развитие на ембриона

По време на продължителното съхранение способността за създаване на защитна зона от белтъка трябва да се намали, а разликата в бластодермата да се повиши така, че увеличената честота на обръщане да позволи на ембрионалната обвивка да взаимодейства с по-голямо количество пресен белтък така, че да подобри развитието на ембриона.

Резултатите отамериканското изследване показват, че обръщането на яйцата е най-важно в първите стадии от инкубацията, но липсата на обръщане се отразява във всички стадии на развитието на ембриона. Това се отнася както за обръщанията по веме на съхранение, така и по време на инкубация, особено при яйцата от старите носачки.