Препоръчва се и за любителските градини

Най-често в дворните и вилните градини ябълковите дръвчета се формират като подобрена етажна корона. За по-малки места обаче тази формировка не е много подходяща, тъй като дръвчетата може да станат много големи с напредване на възрастта. Много по-удачно за любителските градини е ябълковите дръвчета да се формират като палмети.

Когато дръвчето е засадено през есента, първата резитба се прави през пролетта на следващата година. Стъблото се съкращава на 70 см над пъпка, която се намира откъм страната на изрязания чеп на подложката.

Ако по ствола има предивременни клончета, те се премахват на височина 45-50 см от повърхността на почвата.

Предивременните клончета в зоната на бъдещите скелетни клони и водачът, се съкращават на по две пъпки.

Рязане и филизене през вегетацията

През вегетацията от оставените пъпки на най-горната част на ствола покарват 5-7 леторасъла. През май, когато клонките още не са вдървесинели и са около 8-10 см, се прави филизене на всички излишни леторасли, като се запазват само най-високо разположените 4-5. Клонките, които са непосредствено под най-горния леторасъл (обикновено 2-3), се пензират над 2-3 листа.

Обикновено в началото на юли се избират три най-силни леторасъла - единият за водач, обикновено най-горният, а другите два за скелетни клони. Летораслите, предназначени за скелетни клони, трябва да излизат от противоположни страни на дръвчето, да не са от съседни пъпки. Те не трябва да излизат под остър ъгъл.

Ако водачът не расте вертикално, той се изправя. В случай че някои от избраните леторасли за скелетен клон не расте в желаното направление, се коригират чрез привързване. При добри грижи летораслите трябва да достигнат 120-150 см.

Има много видове палмети

В любителските градини могат да се оформят различни видове палмети. Клонките им може да са разположени в една равнина или под различен ъгъл, а дори и в някаква геометрична форма.

Каква е резитбата през втората година

През пролетта на втората година се прави преценка на каква височина трябва да се пререже водачът за формиране на втория етаж на палметата. При по-слабо растящи и с къса обрастваща дървесина сортове, се приема височина от 110 см.

При резитбата през пролетта на втората година дръвчетата със слаби клончета и водач не се режат, а вторият им етаж се формира през третата година.

Основно правило при палметите е, че през периода на формирането скелетните им клони не се съкращават. Слабите клони се засилват чрез изправяне, а силните се отслабват чрез наклоняване.

Наведените клони през първия вегетационен период обикновено не се режат през следващата пролет.

Водач, който е надминал височината, на която ще се формира вторият етаж, се съкращава на 4-5 пъпки над определеното междуетажно разстояние. Ако скелетните клонки са по-дълги от водача, те се наклоняват в зависимост от дължината им.

Когато скелетните клонки не са достатъчно силни, а водачът е надминал височината, на която ще се формира вторият етаж, без да е достатъчно дебел, той се съкращава на височина на скелетните клонки или малко по-ниско.

Когато скелетните клонки са слаби, а водачът е много силен и значително дебел:

водачът се премахва и клончето под него става водач, а следващите две клонки с най-силен растеж през лятото се формират като скелетни клонки;

водачът се отклонява, за да стане скелетен клон, а най-високо разположеното клонче се изправя за водач;

страничните клончета се премахват, а водачът се реже над 4-5 пъпки.

През лятото от израслите 4-5 леторасъла се подбират водач и скелетни клони.

Дръвчето е готово за четири години

Независимо от това на колко етажа са формирани палметите, те не трябва да надминават 3,5-4 м височина.

При зимната резитба през третата година се формира третият етаж. Разстоянието между втория и третия етаж при силно растящи подложки е 100-110 см, а при слабо растящи - 80-100 см.

При добре формирано палметно ябълково дърво най-силни са скелетните клони на първия етаж, по-слаби - на втория етаж и най-слаби - на следващите етажи.

Най-често в края на четвъртата година палметата е напълно формирана.