Медовината е питие, което се произвежда от вода, мед и дрожди. Може да съдържа и други натурални продукти, но не е задължително.

Възможно е да се направи със или без алкохолна ферментация.

В зависимост от това тя може да бъде: безалкохолна, слабо алкохолна, средно и силно алкохолна.

Тази медовина, която е без алкохол се получава от смесване на мед, вода, сокове, нектари и млечни продукти. Тя може да се подслади допълнително, може да се сложи консервант, може и да се овкуси с канела например.

Слабоалкохолната има алкохол от 2 до 6%, което е равно на нещо като бирата. При нея протича алкохолна ферментация, но количеството алкохол е ниско и зависи от участието на пчелния мед в сместа.

Средноалкохолната е нещо, което се доближава до по-силна бира или леко вино, защото съдържа алкохол от 5 до 16%. Много се харесва на тези, които споделят, че са я приготвяли вече у дома. Всъщност тя е един вид добре направено и леко подсладенто домашно вино.

Високоалкохолната медовина е от типа на ликьорите - получава се при алкохолна ферментация на до 50% мед или при смесване на силни алкохоли с мед и ароматизатори, разбира се по-добре да са естествени. Нейното алкохолно съдържание е от 20 до 50% алкохол.

Разнообразието е богато. Напитката може да бъде газирана или не, на цвят да е различна, да се консумира свежа или да отлежи.

Предлагаме ви една рецепта за проба

За направата на една обикновена медовина за 10 литра вода пригответе малко над 2 кг мед, канела, мая за хляб с размера на орех /тя успешно може да е заменена с винени дрожди/, 10 броя карамфил /ако не сте против аромата му/, 2 лимона, 1 ябълка. Хубаво е да се прибавят и 2-3 зърна дъвка сакъз.

В подходящ съд водата се затопля докато заври, дърпа се от котлона и в нея се разтваря медът при непрекъснато разбъркване.

Сместа се вари на слаб котлон около 50-60 минути, а пяната, която се образува по повърността трябва да се отстранява.

След това сместа се охлажда до температура, при която пръстът ви да може да изтрае в нея.

Внасят се маята за хляб, канелата, карамфилът, дъвката, нарязаните лимони и ябълката.

Размесва се добре, прехвърля се в друг съд /например голяма пластмасова бутилка/ и се оставя на тъмно при стайна температура - около 18-22 градуса.

Тъй като започва процес на ферментация капачката трябва да оставите леко открехната или да й пробиете отвор, през който да вкарате над нивото на течността маркуч. Него отвън е най-добре да го потопите в съд с вода.

На втория ден алкохолната ферментация трябва да е започнала и на повърхността на сместа да забележите пяна.

Две седмици са необходими, след което течността е готова и вече може да се прецеди през тензух и да се налее в бутилка, където за около 7 дни продължава да ферментира тихо и да се успокоява.

Колкото повече отлежава, толкова по хубаво става питието

След завършване на ферментацията, течността се избистря и утайката пада на дъното.

Една от класическите медовини е руската, дори и квасът е вид медовина.