Д-р Емилия Бенова

Стоматитът е заболяване на слизестата обвивка на устата. Той може да бъде гъбичен, вирусен, алергичен, но най-често се среща бактериален афтозен стоматит.

Афтата е неголяма раничка на слизестата обвивка. Размерът и е от един до няколко милиметра, но може да бъде толкова болезнена, че човек трудно да дъвче, да си отваря устата и даже да говори.

Главна причина за образуване на афта е бактериална инфекция

Предразполагащи фактори за развитието и са количественото и качествено изменение на слюнката.

Нормално за денонощие се образуват около 2 литра слюнка. При много заболявания, например след операция, страда слюноотделянето.

При слаб имунитет антибактериалните свойства на слюнката намаляват.

Провокиращ фактор може да бъде огнище на инфекция (например кариес) или травмиране на слизестата обвивка (например счупен зъб или твърда храна).

Обикновено афтата заздравява за 7-14 дни. През това време трябва да се следи за хигиената на устата, да се плакне с отвара от билки с противовъзпалителни и антибактериални свойства (невен, шалфей, лайка). Ако раничката се появява постоянно на едно и също място трябва да се потърси помощта на специалист.

Изследванията показват, че стоматит не рядко се развива при небалансирано хранене. Възниква при дефицит на витамини от група В, а също цинк, фолиева киселина, желязои селен. Препоръчителна храна са млечните продукти, дроб, орехи, семки, яйчен жълтък, плодове, домати и магданоз.

От афтозен стоматит най-често страдат тези, които са в постоянно нервно напрежение.