Ваня Велинска

Проектът Учебен център за иновативни практики Декалб е изключително мащабен.

Организирахме го съвместно с нашите партьори от БАСФ, КВС Агро, Ник Електронкс, Негафим и Форс 20 CS. Целта ни е да представим пред българските фермери нови възможности за прецизна сеитба, прилагане на различни посевни норми, представяне на нашите хибриди, поставени при различни среди на отглеждане, както и решения за растителна защита, торене, напояване.

Мотото ни е: получете повече от всяка ферма, от всяко поле и растение!

Този надпис виждат всичките фермери и гости, които посещават демонстративните ни участъци. А защо акцентираме на това?

През 2050 г. се очаква населението на земята да надмине 9 милиарда души.

Днес на всеки от нас се падат по 2 декара обработваема земя, а тогава, в средата на века, съотношението ще бъде 1 човек - 1 декар. Населението се увеличава, но обработваемата земя не може да се облагородява и развива с такива бързи темпове, а и тя е ограничен ресурс. Затова искаме да отправим послание към всички ангажирани в земеделското производство (фермерите на планетата са над 1 милиард), че има крайна необходимост от иновативни решения за повишаване на добивите от единица площ

Монсанто е компания, която има възможност да предложи интегрирани решения за достигане на тази цел. Това ще стане чрез все по-активно използване на информацията и прилагане на базата данни, които имаме от опитите на полето. Ние вярваме, че този процес не предстои, а вече е започнал и сме активна част от него.

Стратегията на Монсанто включва три фундамента. Първият са иновациите - основен мотор на науката и на развитието. Ежегодно кампанията ни инвестира над 4 млн. долара в наука и развитие. Това ни поставя на нива на значими фирми от технологичния сектор. Второ - това са хората, специалистите, които работят при нас. Нашата философия е да подбираме най-добрите от пазара на труда, които впоследствие обучаваме до ниво на перфекционизъм във всички отношения. Екипът на Монсанто България сме 10 души. Това са млади и мотивирани хора, които дават всичко от себе си в работата. Трето, но не и на последно място, това е фокусът към нашите клиенти. Ние работим с най-големите ферми у нас и по света, както и с по-малки фермери, разбира се, които искат да се развиват и правят съвременно производство.