Изпраща я Ани Михайлова от Банкя

Необходими продукти: 20 кг. червени чушки; 10 кг. домати; 5 кг. патладжан, сол, захар на вкус, 1 л. олио и подправки по желание. По желание на децата или на домакинята може да прибавите 1-2 кг. моркови,

Приготвяне: Доматите се смилат през машинка за мелене (позната на всички). Пиперът се изпича, обелва и смила през месомелачка с желана едрина на парченцата. По същия начин се постъпва и с патладжана. Ако не искате в лютеницата ви семки, използвайте машинката от доматите. Морковите (ако сте решили да ги добавите за повече витамини) се сваряват и смилат през месомелачката.

Първо се слага доматеният сок да поизвари, докато намали обема си наполовина. Прибавят се останалите зеленчуци. След като сместа е вряла 1 час, се добавят сол, захар на вкус (може вместо захар да се сложи мед - вкусът става уникален).Един литър олио на тази доза е достатъчен.

Подправките се слагат към края, като това класически са черен пипер, кимион или чесън счукан с магданоз (магданозът слагайте след като свалите готовата лютеница от огъня.

Лютеницата е готова, когато сложената в чиния една супена лъжица смес не отделя “вода” (червеникава течност) и прави в тавата “път”. Ако желаете по-щадяща стомаха лютеница, можете да свалите сместа по-рано.

ВНИМАНИЕ! По-рядката лютеница иска повече стерилизиране след напълването на бурканчетата - поне 30 мин. Не си позволявайте лукса да съхранявате нестерилизирани пълни бурканчета, защото гледката на мухлясала лютеница е грозна и отчайваща.