Бързо сладко от праскови

03 септември 2017
Кулинария
105300
1 2
 

Първи вариант:

Продукти: праскови, захар, ванилия, лимон, пръчки канела

Прасковите и захарта трябва да са в съотношение 1:1, т.е. за 1 кг праскови трябват килограм захар, щипка ванилия, пръчка канела и сок от 1 лимон. За онези, които не обичат много сладко, захарта може да се намали до 750-800 г. Прасковите е добре да са малко недозрели. Така плодовете по-лесно ще се режат и няма да се разкашкват по време на приготвянето.

От 1,5 кг праскови се получават около 1,200 кг сладко, но всичко зависи от сочността на плодовете и гъстотата, която искате да постигнете.

Прасковите трябва да се измият и нарежат на тънки парчета, например на 16 резена. Прехвърлят се в дълбока тенджера, в която по-късно ще се варят. Засипват се със захарта, покриват се с кърпа и се оставят за през нощта. За това време захарта трябва да се разтвори, а прасковите трябва да си пуснат сока. Сутринта тенджерата се поставя на котлона и се добавя щипка ванилия и канела (ако нямате пръчка, може да използвате щипка мляна канела) и лимонов сок. Когато заври, котлонът се намалява и се вари около 40 минути.

Горещото сладко се налива в буркани, като предварително се махне пръчката канела.

Втори вариант:

Продуктите са същите, разликата е в начина на приготвяне. Прасковите не се оставят за през нощта. Вземете 70 мл вода и заедно с 1 кг захар сварете сироп. Когато захарта се разтвори се прибавят почистените и нарязани праскови, ванилията, лимоновия сок и канелата и се вари до желаната консистенция.

Ако варите 20 минути след като кипне, ще получите прозрачен и течен сироп, а сладкото по-скоро ще прилича на турските деликатеси. Когато варите повече, то и сладкото ще стане по-гъсто. За да проверите гъстотата, капнете капка от сладкото върху чинийка и оставете да изстине. Ако не се взема под внимание нощта, през която прасковите киснат със захар, времето за приготвяне на сладкото е около час - 15 минути за нарязването на плодовете и 45 мин. за варене.

Още от Кулинария
0

Рецептата е на Красимира Петрова от Ямбол Ментовите сладки са вкусни, свежи и чудесно допълват следобедната чаша кафе или чай. Продукти: 80 г масло, 80 г захар, 160 г пшенично брашно

0

Понякога се уморяваме от месни ястия и решаваме да приготвим нещо със зеленчуци. Диетолозите твърдят, че това е полезно не само за фигурата ни, но такова редуване на месни и разтоварващи дни се

0

Това нетрадиционно предястие ни го изпрати Анна Димитрова от Хасково Продукти: 8-10 ягоди, 200 г пресен спанак (само листата), 150 г козе сирене (или фета), шепа нарязани ядки, балсамов оцет

0

Продукти: 500 г пилешко филе, консерва ананас, 2 супени лъжици нишесте, малко парче корен от джинджифил, 2 суп. лъж. доматено пюре, 2 скилидки чесън, една люта чушка, растително масло за пържене

0

Какво може да бъде по-вкусно през пролетта и лятото от свежите зелени ястия! За мнозина те са станали любими не само заради уникалния си вкус, но и заради полезните си качества

Последни новини
0

“Какво му е на тагетесчето вляво? Двете растения са от един и същ сорт, гледани еднакво”. Това ни попита Ели Павлова от София Разликата между растенията е очевидна и сме 99% убедени

0

Това ни пита Лили Велева Листният зеленчук не само се отглежда много лесно, но и вирее навсякъде у нас. Семената се засяват през пролетта на равна повърхност при междуредово разстояние 20-25 см

0

Денят на отворените врати, посветен на зърнено-житните култури, ще  е на 3 юни, съобщиха от Добруджанския земеделски институт в Генерал Тошево. Началото ще е в 10

0

27 участници се представят на 17-ото специализираното изложение "Пчеломания" в Добрич, съобщава dobrichonline.com. Изложението започна днес на открито в спортния комплекс "Простор" и ще продължи до

0

До полунощ на места все още ще превалява, но през втората половина от нощта валежите ще спрат и облачността временно ще се разкъса и намалее. Времето ще е почти тихо

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Ако почерняват, трудно ще ги спасите. Късните мразове са опасни за картофите. Ако са само оклюмали, опитайте бързо да ги подхраните с листен тор.
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Американски компании проявяват интерес към изпълнението на инфраструктурни обекти в България и са готови да засилят присъствието си в страната. Това стана ясно по време на видеоконферентна среща на министъра на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) Петя Аврамова с посланика на САЩ в България Н. Пр. Херо Мустафа

Антикварната колекция на Васил Божков, която се съхранява в Националния исторически музей, както и всички действия на музейните работници, свързани с нея, се заснемат с видео 24 часа в денонощието, обясниха служители на НИМ. Тези записи ще бъдат предоставени в съда и така категорично ще докажат, че твърденията на самия Божков за откраднат негов

На 28 май китайският премиер Ли Къцян заяви, че Китай е готов да си сътрудничи с международната общност, за да може човечеството да се справи с новия коронавирус, съобщава Радио Китай. Същия ден бе закрита третата сесия на 13-то ОСНП, след което Ли Къцян отговори на въпроси на китайски и чужди журналисти