Бързо сладко от праскови

03 септември 2017
Кулинария
103581
1 2
 

Първи вариант:

Продукти: праскови, захар, ванилия, лимон, пръчки канела

Прасковите и захарта трябва да са в съотношение 1:1, т.е. за 1 кг праскови трябват килограм захар, щипка ванилия, пръчка канела и сок от 1 лимон. За онези, които не обичат много сладко, захарта може да се намали до 750-800 г. Прасковите е добре да са малко недозрели. Така плодовете по-лесно ще се режат и няма да се разкашкват по време на приготвянето.

От 1,5 кг праскови се получават около 1,200 кг сладко, но всичко зависи от сочността на плодовете и гъстотата, която искате да постигнете.

Прасковите трябва да се измият и нарежат на тънки парчета, например на 16 резена. Прехвърлят се в дълбока тенджера, в която по-късно ще се варят. Засипват се със захарта, покриват се с кърпа и се оставят за през нощта. За това време захарта трябва да се разтвори, а прасковите трябва да си пуснат сока. Сутринта тенджерата се поставя на котлона и се добавя щипка ванилия и канела (ако нямате пръчка, може да използвате щипка мляна канела) и лимонов сок. Когато заври, котлонът се намалява и се вари около 40 минути.

Горещото сладко се налива в буркани, като предварително се махне пръчката канела.

Втори вариант:

Продуктите са същите, разликата е в начина на приготвяне. Прасковите не се оставят за през нощта. Вземете 70 мл вода и заедно с 1 кг захар сварете сироп. Когато захарта се разтвори се прибавят почистените и нарязани праскови, ванилията, лимоновия сок и канелата и се вари до желаната консистенция.

Ако варите 20 минути след като кипне, ще получите прозрачен и течен сироп, а сладкото по-скоро ще прилича на турските деликатеси. Когато варите повече, то и сладкото ще стане по-гъсто. За да проверите гъстотата, капнете капка от сладкото върху чинийка и оставете да изстине. Ако не се взема под внимание нощта, през която прасковите киснат със захар, времето за приготвяне на сладкото е около час - 15 минути за нарязването на плодовете и 45 мин. за варене.

Още от Кулинария
0

Невероятно вкусни и ароматни! Продукти за тестото: 1 яйце, 30 г масло + за смазване на формата, 90 мл прясно мляко, 1 суп. лъж. захар, 3-4 г мая, 260-300 г брашно за пълнежа: 400 г ябълки, 1 суп

0

Вкусно и сочно ястие за 10-15 минути Продукти (2 порции): 200 г скариди, 1/2 пак. макарони, 150 мл готварска сметана, 1/2 праз лук, 50 г масло, 0,5 ч. лъж

0

Желето от тиква ще ви удиви не само с приятния си нежен вкус, но и със "слънчевия" си вид. Приготвя се само от три продукта - здравословен и вкусен десерт и минимум време за приготвяне

0

Сочните телешки кюфтенца и гъбите правят супата много ароматна. Продукти (5 порции): 300 г мляно телешко месо, 150 г гъби, 40 г елда (гречка), 1 глава лук, 1 морков, 30 г масло

0

В сезона на прясното зеле, често на трапезата присъства салата с този вкусен зеленчук. Днес ще ви предложем лесна за изпълнение корейска салата със зеле и моркови

Последни новини
0

Държавният фонд "Земеделие" (ДФЗ) открива процедура по издаване на актове за установяване на публично държавно вземане във връзка с проверка на къщи за гости, съобщиха от фонда

0

Но не по-често от два пъти седмично "Може ли да давам масло на кучето си?", ни пита Станимир Филипов от Русе. Маслото се отразява добре на храносмилателната система на кучето - то нормализира

0

Опитните пчелари знаят, че дебелия сняг не пречи на пчелното семейство. За нашите климатични условия (това сякаш не важи тази година) средата на ноември е по-близо до зимните месеци

0

Основата е важна Най-отдолу на огнището е добре да се излее бетон. Да се сложат здрави плоски камъни или поне да се натъпче добре каменен трошляк, казва бай Станьо от Нова Загора

0

Най-честите нарушения са свързани с неизпълнение на показателите на одобрения бизнес план От проверените на място през юни 288 проекта, получили финансиране за изграждане на къщи за гости по ПРСР

Коментари

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Регистрация за участие в томбола „АБОНАМЕНТ 2020”
Отговор:По принцип сортът Муцу има сочно месо, което е леко сладко, но и с подчертан киселичък вкус. Колкото до вкусовите качества на ябълките, независимо от сорта, те зависят от климатичните условия през...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

97- годишната актриса претърпя животоспасяваща операция през октомври в болница “Лозенец” Стефан Данаилов е излязъл от медикаментозната кома и е в съзнание. Добрата новина съобщи синът му Росен Цанков. Легендата на българското кино и театър обаче остава на апаратно дишане в реанимацията на Военномедицинска академия

“Алекс е на снимки за “Гласът на България”, а ние с Габриелчо сме си вкъщи”, казва в последния си влог в ютюб канала си Даниел Петканов. Така става ясно, че съпругата му Александра Петканова ще бъде част от екипа на музикалното шоу. Кастингите за участниците вече приключиха, а от малкото информация, която Александра има право да сподели

Смут в коалицията кой е предложил промяната, патриоти разколебани. Горанов: Общо решение е, част от пакета за вдигане на минималната пенсия и безплатна детска градина Първият ден от болничните ще се плаща, ако e за болно дете или трудова злополука. Това обяви шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова в кулоарите на парламента вчера