Изнасяме зърнени култури основно за европейския пазар и арабските страни. Това каза пред „Фокус” зам.-председателят на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Костадин Костадинов.

„Още е рано да се каже, тъй като сме в началото на кампанията. От януари тази година до май имаше много голямо движение. Мисля, че има по-голям ръст на износа спрямо предходната година. Има още време до края на годината обаче”, коментира той.

По думите му в момента една част се изнася за европейския пазар като Италия и Испания. „Там купуват зърното ни, за да го примесват и да го продават на по-високи цени на трети страни. Другият ни пазар е Алжир, Мароко – арабските страни. Там реално търсят по-хубава мелничарска пшеница. По принцип те изяждат хубавото българско брашно”, уточни зърнопроизводителят.

Костадин Костадинов добави още, че за миналата година няма информация дали има внос на зърнени култури, но по принцип, ако се внася, то е съвсем малко – подобрител или семена, от които после произвеждат.