Осите могат да са много агресивни, знаят лозарите, на които пак им дойде време да залагат примки и капани, за да опазят гроздето си.

Едни от най-простите за направа и най-успешни засега си остават капаните от пластмасови бутилки

Вземете пластмасово шише от минерална вода или безалкохолно. Изрежете около една трета или една четвърт от горната част и я обърнете обратно, напъхвайки я в шишето. Гърлото трябва да сочи към дъното на бутилката и капачката трябва да е махната.

Закрепете тази част, така че после да можете да я махате, за да сменяте течността и да изхвърляте мъртвите насекоми.

Поставете капана на място, където се въртят многото оси. Изберете го в близост до тяхното гнездо, ако има такова, или пък на асмата в двора.

Какво се поставя вътре за примамка?

Месо - успешна примамка за хищните оси и може би най-доброто решение за улавянето им.

Препарат за миене на чинии и вода - привлича ги ароматът на препарата.

Чепка сладко грозде - обичат го.

Захарен сироп, но и лимонов сок. Захарта ги примамва силно, а лимоновия аромат им действа също по този начин.

Само вода и захар - има ефективност.

Захар и оцет - също има привличащо въздействие.

Конфитюр - силно апетитно за тях.

Безалкохолна напитка - просто решение.

Когато осите в капана влязат през тясното гърло на бутилката, те не могат да се измъкнат, защото нямат добро зрение и трудно намират изхода, като се изтощят попадат в течността.

Съвет:

Все пак, за да не могат някои от тях да се промушат нагоре пълзейки, намажете горната част на капана с олио.

Той става още по-ефикасен, ако прибавите жълта окраска - около гърлото му сложете жълта лепенка или панделка, която да ги привлича в тази посока.

ОЩЕ ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ:

Съвет на читател:

За фабричния капан, който се предлага в някои селскостопански аптеки и е съставен от цилиндър с мрежи и три отвора отстрани, е много подходяща рибата - много силно привличала осите. Друго, което силно ги “дърпа” са вътрешностите на домашна птица, особено ако са пресни - осите полудяват по тази мърша.

Съвет на пчелар:

Доста ефективен капан става от окачено шише с високо гърло на някое клонче, да е пълно със сироп. До гърлото се увисва парче от сладка круша - пчелите не събират мед от круши, а осите ги обожават. Те влизат вътре и се давят.