Зайцевъди с опит съветват: добавяйте калций и костно брашно към сочните фуражи

Как най-лесно става:

Събирайте яйчени черупки. Те са много богати на калций, който се усвоява пълноценно от организма на зайците. Препечете ги във фурната и след това ги натрошете, леко ги овлажнете. Накрая ги оваляйте в брашно. Така получената смеска добавяйте към сочните фуражи.

Дозите са според възрастта:

за възрастни зайци - 2-4 грама (за ориентация - една чаена лъжичка = 3 грама брашно);

за подрастващи - 1 грам (една щипка с пръсти).

Пригответе си вкъщи костно брашно

Събирайте кости от пилета, свински ребра и други костни остатъци от домакинството. Запалете ги и ги оставете да горят, докато станат бели. След това ги натрошете и ги счукайте на ситно. Добавете и към тях брашно. От него давайте

на възрастни зайци - по 5-6 грама костно брашно;

на подрастващи - 1-2 грама.