Яйцата съдържат всички необходими хранителни вещества, лесно се смила и абсорбира от човека.

Но времето за храносмилане е

различно за различните яйца:

  • твърдо сварените яйца се усвояват за 3,5 часа;
  • бърканите яйца - 2 часа и 15 минути;
  • суровото прясно яйце - 2 часа;
  • сурово осолено яйце - 2,5 часа.

Две яйца осигуряват на човек

дневната нужда от:

  • витамини А и В2;
  • половината от дозата витамин D;
  • една четвърт от дневната нужда от фосфор и калций.

Кокошките са генетично

проектирани да снасят яйца.

Още преди началото на снасянето, в яйчника на кокошката се образуват първични яйца с размер до един милиметър в количество до 3,5 хиляди! Това е основният материал за образуването на яйце.

Развитието протича последователно.

С узряването си яйцеклетката пада от фоликула (мембраната) и навлиза във фунията на яйцепровода (овулация). Падналата яйцеклетка се движи по яйцепровода, обгръщайки се с бялата част на яйцеклетката.

Най-добрите носачки се нуждаят от около 24

часа, за да образуват яйцеклетка

(т.е. яйцето се снася по едно и също време всеки ден), докато най-лошите се нуждаят от повече време. Ако образуването на яйцеклетка отнеме повече от един ден, снасянето на яйца се измества във втората половина на деня.

Образуването на ново яйце става едва след

като предишното е било снесено.

И ако това се случи следобед, тогава началото на образуването на ново яйце се отлага до следващата сутрин. Така се получава пауза от 1-2 дни в снасянето на яйца и се създава цикличност, която се състои от дни на непрекъснато снасяне на яйца и дни на пауза.

Най-често кокошките снасят яйца сутрин преди

11 часа. До 16 часа снасянето на яйца спира.

Най-дълго време по време на зреенето на яйцата е образуването на черупката - до 20 часа. След образуването ѝ, някои породи кокошки отлагат цветен пигмент, придаващ на яйцата розов, кафяв, кафяв или кремав цвят.

Цветът на черупката на яйцата е по-интензивен

през есента и началото на зимата.

Цветът на черупката не влияе върху качеството на яйцата. Качеството зависи от сезона, интензивността на снасянето на яйца и адекватността на храненето.

Цветът на жълтъка зависи от храната.

При хранене на кокошки с жълти сортове царевица, моркови, зелен фураж, зелено сено се получава по-ярък цвят на жълтъка.
Важно! Прекомерното хранене с рибни продукти и месокостно брашно влияе негативно на вкуса на яйцата.
Отклоненията в храненето влияят повече върху качеството на жълтъка, отколкото на протеина. Яйцето трябва да узрее 4-5 дни след снасянето, тогава ще придобие пълен вкус и мирис (ядки от ядки).

И още нещо:

  • Първите яйца, снесени от кокошка след прекъсване в снасянето на яйца, имат удължена форма.
  • През годината теглото на яйцата от една и съща кокошка варира - зависи от колебанията в живото ѝ тегло: от есента до февруари - март то се увеличава, а през лятото намалява.