Изгодно е да се угояват само прасета, които имат апетит и растат бързо. Наличието на тези качества до известна степен може да се определят и по външния вид.

За какво да гледате

Прасето трябва да има по-тесни "рамене", отколкото гръб, да е с дълго и право туловище, широк гръб, преминаващ в закръглени дълбоки бутчета. Провисналият гръб и увисналият корем са признаци на слабо развита мускулатура. Кръстецът трябва да е равен, а бутовете - дълги, месести, добре изпълнени отстрани, а отзад - окръглени.

Животното трябва да е със здрави крайници

Дългокраките свине с добре развита костна структура растат продължително с евтини обемисти фуражи с малка добавка от концентрирани фуражи.

Свинете с ниски крака и тънки кости престават да растат рано и бързо се "осланинват". Така че прасета с такива признаци може да се купят, ако искате да получите месо с много сланина. Изхранването на свине до сланинеста кондиция основно става с концентриран фураж.

Огледайте главата на прасето

Леката глава на прасе с чип профил също показва възможност за ранно затлъстяване.

Тежката глава и правият профил свидетелстват за обща здравина на животното, за груба мускулна тъкан и за способност към бърз и продължителен растеж.

Когато купувате прасе за угояване вижте го как се храни и купете онова, което го прави с апетит и не "смуче" фуража.

Когато купувате прасе, непременно изисквайте документ, доказващ здравния му статус. Наблюдавайте апетита му и активността му 30 дни след купуването.