Когато купувате прасе, искайте документ за здравния му статус

08 май 2016
Домашна ферма
14031
1 2
 

Изгодно е да се угояват само прасета, които имат апетит и растат бързо. Наличието на тези качества до известна степен може да се определят и по външния вид.

За какво да гледате

Прасето трябва да има по-тесни "рамене", отколкото гръб, да е с дълго и право туловище, широк гръб, преминаващ в закръглени дълбоки бутчета. Провисналият гръб и увисналият корем са признаци на слабо развита мускулатура. Кръстецът трябва да е равен, а бутовете - дълги, месести, добре изпълнени отстрани, а отзад - окръглени.

Животното трябва да е със здрави крайници

Дългокраките свине с добре развита костна структура растат продължително с евтини обемисти фуражи с малка добавка от концентрирани фуражи.

Свинете с ниски крака и тънки кости престават да растат рано и бързо се "осланинват". Така че прасета с такива признаци може да се купят, ако искате да получите месо с много сланина. Изхранването на свине до сланинеста кондиция основно става с концентриран фураж.

Огледайте главата на прасето

Леката глава на прасе с чип профил също показва възможност за ранно затлъстяване.

Тежката глава и правият профил свидетелстват за обща здравина на животното, за груба мускулна тъкан и за способност към бърз и продължителен растеж.

Когато купувате прасе за угояване вижте го как се храни и купете онова, което го прави с апетит и не "смуче" фуража.

Когато купувате прасе, непременно изисквайте документ, доказващ здравния му статус. Наблюдавайте апетита му и активността му 30 дни след купуването.

Още от Домашна ферма
0

Съвети на опитни зайцевъди Какво е важно, за да съхраните всички новородени зайчета? Предлагаме ви съветите на опитни стопани: Преди очакваното раждане периодично проверявайте дали самката е родила.

0

Жаркото слънце е смъртоносно за тях В жегите водоплаващите птици може да получат слънчев/топлинен удар. Това особено се отнася до подрастващите птици, изложени на пряко слънчево греене.

0

Смяната на перата може да продължи 3 месеца Ако нямате опит в отглеждането на кокошки, не бива да се тревожите. ова е естествен процес на обновяване на перушината.

0

Въпреки че вече всеки стопанин има нужда от помощник Дневната дажба на магарето трябва да бъде: * сено (ливадно) - 2-3 кг; * слама/царевичак (ситно нарязани) - 1-2 кг; * концентриран фураж - 0,

0

Дрождираните фуражи се смесват със смлени брашнести фуражи до пръхкавост За дрождиране се използват самостоятелно или смесени: * смлени зърнени храни; * трици и * сварени картофи.

Последни новини
0

. Кембридж фаворит е английски средно късен сорт. Растенията са с добра родовитост. Плодовете от първите беритби са доста едри, след което издребняват.

0

Необходим е при образуване на главите Цветното зеле, което се използва в много туршии, но и за приготвянето на различни кулинарни изкушения, в момента нараства усилено.

0

Атмосферното налягане ще се задържи малко по-високо от средното за месеца, предаде НИМХ, цитиран от БТА.  През нощта ще бъде ясно и почти тихо. Утре, понеделник, 26 август, отново ще е слънчево

0

От началото на 2019 г. организации за биологично земеделие, зелени групи и други екологични асоциации в Бавария (земя, свободна държава в рамките на Германия) стартираха петицията Rettet die Bienen.

0

Телевизията, интернет, пресата и други медии са пълни с информация за това колко вредни могат да бъдат слънчевите лъчи. Отдавна сме се научили, тръгвайки на екскурзия или на море,

Коментари
1 от Marinov на 09 май 2016
За писач Байна си Добър ама за Свинар НЕ СТАВАШ! Та НЕ бъркай Хората с Шфестарските си Съвети!

Обиден коментар

*Име:
* E-Mail:
* Код:
Въведете кода от картинката
* Коментар:
Отговор:Зърната се напукват по две основни причини - от оидиум, и от преовлажняване. Докато в първия случай става дума за заболяване, което Вие твърдите, че няма, то във втория - при преовлажняването, трябва...
ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

“Катето първа изпуши изпуши и напусна филма.” Това разказа на пресконференцията на новия български игрален филм “Пътуващо кино” на режисьора Илия Костов актьорът Юрий Ангелов. Лентата бе показана предпремиерно при голям интерес в събота вечерта на международния фестивал “Любовта е лудост” във Варна.

Обичаният български актьор Стефан Данаилов е изведен от интензивното отделение на болница "Бургасмед", където претърпя операция за смяна на тазобедрена става, изправен е и вече ходи, съобщи за 24 часа собственикът на здравното заведение д-р Михаил Тиков. "Стефан Данаилов е преместен в отделението по ортопедия, чувства се добре, раздвижен е,

Хората да не взимат прибързани решения при онлайн резервация на почивка, дори когато са атакувани с изскачащи прозорци и анонси от рода на „Последна стая”, „Само две стаи”, „Още пет потребителя разглеждат тази оферта” и пр. Това препоръча председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.