Ще ви трябва прясно издоено мляко и специална закваска. Вземете прясно издоено и прецедено пълномаслено мляко.

Подквасете го с кисело мляко или със специална закваска за кашкавал

Ето как може да я приготвите сами: Оставете млякото да се пресече и прехвърлете пресечената смес с дървена лъжица в платнени торбички.

Закачете торбичките, оставете да се отцеди суроватката, а сгъстената смес сложете в кошници за по-нататъшно сгъстяване. След това прехвърлете стегнатата още по-сгъстена смес върху застлани със слама решетки.

Покрийте с рядка памучна тъкан или тензух, за да има достъп на въздух и оставете да изтече остатъкът от суроватката.

След това при постоянно разбъркване посолете на вкус и прехвърлете в застлана с памучна тъкан (трябва да е по-голяма, за да остане за покриване) специално направена дървена форма

Покрийте с памучната тъкан, отгоре сложете дървен капак с тежест върху него и дръжте под тази преса 2 часа.

След това потопете оформената смес в топла суроватка и я дръжте в нея, докато се образува твърда коричка. После я извадете, увийте в плат и дръжте под немного тежка преса още няколко часа.

Натрийте със сол повърхността - правете го всеки ден, докато кашкавалът поема сол.

Оставете кашкавала да зрее така в продължение на 2 месеца.

Отначало го обръщайте всекидневно, а след това - веднъж в седмицата.

До окончателното му узряване съхранявайте го на дървени полици - най-добре в сухо мазе. Важно е полиците да не са от иглолистно дърво, защото ще се развалят вкусът и ароматът на кашкавала.

Хитринки

Ако искате кашкавалът да узрее бързо, го намажете с винени дрожди и масло и го завържете в намокрено с оцет или солена вода платно.

За продължително съхранение посипете кашкавала с изсушени хмелови шишарчици или с овесена слама.

Ако кашкавалът е много изсъхнал, подръжте го 1 денонощие в прясно издоено мляко и леко подсушете.