Прецеденото прясно мляко се отделя (прясното мляко е по-добро, студеното се загрява до 30-35°C). Пастьоризираното или вареното мляко се отделя по-лошо, с по-големи загуби на мазнини.

Към приемника на сепаратора се завързва марля (на 2-3 слоя) или друга тъкан (например найлон). Дръжката на сепаратора се завърта, като плавно се увеличава скоростта до 60-65 оборота в минута. След това кранът на приемника се отваря

и млякото преминава в барабана за отделяне.

Млякото периодично се налива в приемника. Важно! Съдържанието на мазнини в сметаната се регулира чрез завъртане на винта за сметаната.

  • При завъртане надясно той се завинтва и съдържанието на мазнини в сметаната се увеличава и обратно.

След завършване на отделянето, в приемника се налива до 1 литър обезмаслено мляко и, без да се върти (или изключва) устройството, се изчаква, докато обезмасленото мляко изтече от рога за сметана.

Това означава, че

цялата млечна мазнина е

отстранена от барабана.

Сепараторните съдове и барабанът се разглобяват, измиват се със студена вода, топъл разтвор на сода (0,5%) и чиста вода и се подсушават.

Млякото не се отделя (обезмаслява)

достатъчно, ако е студено или

лошо почистено от примеси,

а също и ако барабанът е сглобен неправилно, гайката му е хлабаво затегната или е поставена ниско, винтът за източване не е регулиран или отворът му е запушен.

Мляко или обезмаслено мляко изтича

от сепаратора, когато гайката

на барабана е лошо затегната,

гуменият пръстен е повреден, барабанът е ниско разположен, пръстенът или поплавъкът са неправилно монтирани или тръбата на поплавъчната камера е запушена.

Сепараторът се тресе и издава външен шум,

когато е лошо закрепен към масата

или когато системата за предаване на въртене е износена.

Производителността на сепаратора намалява, когато тръбата е запушена, кранът на приемника не е отворен достатъчно, млякото се вкисва или смазочното масло е замърсено.