Идва време градинарите да помислят за зеленчуковите лехи. По принцип препоръките, които се дават, са съобразени с изискванията на отделните видове, както и с това как ще се напояват.
Като цяло обаче вече няма строги правила. Всеки градинар разполага и оформя лехите както му е по-удобно.

Например масова практика на любителите градинари от Западна Европа е да правят високи лехи. Те имат много предимства - почвата в тях се затопля по-бързо, а и лесно се обгрижват. Освен това придават на градината по-подреден и красив вид. Някои любители дори стигат дотам, че затревяват площта около високите лехи. Други ги изграждат от дървени дъски или камъни, плочи и други материали. Така че има много и различни идеи за мераклиите.
Отглеждане на фитарии

В малките градини зеленчуците независимо от вида много често се отглеждат на фитарии, с гравитачно поливане по бразди.
Този начин на оформяне на почвената повърхност е една от най-старите градинарски практики. Тя е подходяща за засаждане на много зеленчуци. Фитарията представлява ниска леха с правоъгълна или квадратна форма, която от всички страни е заобиколена от високи 20-30 см тирове.

Препоръчва се за всички зеленчуци, които обичат висока влажност - както почвена, така и въздушна. Подходяща е за засаждане на воден лук, праз, подправки - чубрица, целина, магданоз и други.
Равна повърхност

Равната повърхност е подходяща за много от зеленчуците - спанак, моркови, репички, магданоз, лук-каба. Тези видове се сеят предимно разпръснато или на редове.
При равна повърхност няма възможност за гравитачно поливане, ето защо тук се полива с лейка или с маркуч с цедка.

Особеност на равната повърхност е, че температурата на почвата е по-ниска в сравнение с тази на лехите и браздите. Освен това тя изпарява значително по-малко вода, което се отразява положително върху влажността ѝ.
Засаждане на бразди

Оформянето на браздите се извършва напролет, преди засаждането. При зеленчуците втора култура - след обработване на почвата.
Браздовото отглеждане има някои предимства пред това на равна повърхност. Внаги може да се направи гравитачно поливане по браздите.
При тази повърхност горният слой на почвата се затопля по-бързо през пролетта. Това позволява засаждането на топлолюбивите култури да се направи по-рано, стига времето през периода да позволява това.

Благодарение на оформянето на браздата, излишната влага се изпарява много по-бързо, а това води до затопляне на почвата и до рязко подобряване на въздушния и температурния режим през пролетта.
В дворните и малки градини най-често почвената повърхност се профилира на бразди. Подходяща е за ранни, средноранни и късни индетерминантни сортове домати, пипер, патладжан, краставици на телена конструкция, бамя, картофи, главесто зеле, броколи, карфиол.
И лехи, и бразди

По-рядко се използва в любителските градини, по-подходяща е за професионалните.
Грубото оформяне на лехите се извършва след основната обработка на почвата през есента, а финото дооформяне става през пролетта, преди сеитбата или засаждането на растенията.
Отглеждането на лехобраздова повърхност включва положителните страни на равна повърхност и на браздите. При нея, благодарение на профила, който се получава, се подобряват значително температурният, водният и въздушният режим на почвата.
Така например, през пролетта, когато почвата е още студена, температурата в горния почвен слой се повишава, а влажността спада много бързо до оптималната за растенията.
Поливането е гравитачно по браздите или с капкова система.
Този почвен профил е подходящ за детерминантни домати, пипер, дребноплодни сортове краставици, готварски тиквички, дини, пъпеши, зелен фасул, зелен грах, зеле главесто, броколи, лук - лютив и каба, чесън, моркови.
В полиетиленови оранжерии

При отглеждане на домати - разстоянието между браздите е 80-85 см, а при висока равна леха растенията се засаждат на двуредова лента при ширина на лехата 90 см и пътека 50 см.
При пипера браздите са на същото разстояние, но когато се отглежда на висока леха, ширината е 80 см, а разстоянието между лехите е 40 см.
Краставиците при леки почви се отглеждат браздово на разстояние 90 см. При по-тежки и влагоемки почви се оформят лехи с ширина 100 см и разстояние между тях 50 см.
Салата, зелен лук и зелен чесън се отглеждат на лехи с ширина 100 -120 см с пътеки между тях 50-60 см, на 5-6 редови ленти.


Коментари