Д-р Ем. Бенова

Холестеролът е важeн за организма. Проблеми възникват когато е в прекомерно голямо количество. В такива случаи той засяда по стените на артериите и предизвиква стесняване на съдовете.

Намаляването на нивото на холестерол дори само с 1% намалява значително вероятността от исхемична болест на сърцето. Нивото на холестерол в кръвта зависи и от наследствеността, но най-вече от неговото съдържание в храната.

Как да контролираме нивото на холестерола?

1. Яжте по-малко животински мазнини Те са вредни за здравето. Яйчният жълтък е много богат на холестерол. Употребявайте зехтин. Не използвайте втори път останалата след пържене растителна мазнина.

2. Всеки ден на трапезата да има ядки.

Особено полезни са орехите и бадемите. Всекидневната норма следва да се състои от минимум 3-4 ореха и 8-10 бадема.

3. Борете се системно с наднорменото тегло.

4. Използвайте здравословни начини за приготвяне на храната.

Запичайте храната на фурна, гответе я на пара, задушавайте я, но не я пържете.

5. Не се лишавайте от млякото и млечните продукти, но подбирайте такива с ниска масленост. Чрез тях ще намалите количеството на употребяваните мазнини без да се лишавате от необходимите на организма количества калций и протеини.

6. По-рядко консумирайте полуфабрикати и тестени изделия. Полуфабрикатите съдържат много наситени мазнини и трансмазнини, които се използват за подобряване на техния вкус. Четете внимателно написаното върху етикетите на храните.

7. Яжте повече риба, отколкото месо.

Месото трябва да присъства във вашето меню, но не повече от 2-3 пъти седмично.

8. Консумирайте бяло птиче месо

То е по-постно в сравнение с червеното. Мазната кожа на птицата трябва задължително да се отстранява. Особено полезно е месото от пуйка, пиле или заек.

9. Умерените физически натоварвания са полезни. След обилна вечеря задължително трябва да направите една разходка, за да се предпазите от натрупването на поетите мазнини в организма.

10. Яжте повече зеленчуци и бобови култури. Зеленчуците са богати на целулоза, която забавя натрупването на мазнините, а бобовите растения съдържат вещества, намаляващи усвояването на мазнините.

Заключение:

Изключете от своето меню:

маслените видове сирена, сметана, мляко

палмовото масло и тежките видове маргарин

всички видове мазно месо, кожата на птиците

пържените картофи, чипса.