Най-важната роля на черния дроб е превръщането на складираните мазнини в енергия. За нещастие, с това функцията му не се изчерпва. На черния дроб му се налага да поема и част от работата на бъбреците, ако те са лишени от вода. По този начин дробът поема допълнителни задачи към основната, а това, разбира се, намалява продуктивността му. Той вече не е в състояние да преработва мазнините толкова бързо, колкото би го правил, ако бъбреците работеха нормално.

Водата помага в процеса на изгаряне на мазнините. Колко вода да пием? На мъжа, водещ заседнал начин на живот, са необходими средно 12 чаши течности дневно, а на жените - 9, за да осигурят оптимални условия за работа на черния дроб. Тези течности е най-добре да се набавят от безкофеиновите и безалкохолните напитки, супите и храната.

По правило с храната си набавяме 4 чаши течност дневно, 1 идва от метаболизма, а останалото количество се набавя от приемането на течности. За физически активните хора, количеството на приеманите ежедневно течности трябва да бъде по-голямо в зависимост от степента на завишаване на тяхното изразходване.