Чимширът като декоративна култура се отглежда от антични времена и затова има много причини - нито едно друго вечнозелено растение не може да се сравни с него по издръжливост и възможности за преобразяване на короната. Чимширът расте както на слънце, така и на сянка. Можете да го отглеждате на открито или в контейннери. Красивата му корона ще украсява градината ви до късна есен.

Най-доброто време за размножаване на прекрасното храстче е късната пролет непосредствено при появяването на първите филизи. Отделете около 10 см от върха им и отстранете долните листа. Отрязаните стръкчета вкоренете във влажен субстрат за разсад до появяване на коренчетата. Не забравяйте да поливате редовно. След няколко месеца, когато се появят нови светлозелени листа, пресадете растението. За целта използвайте градинска пръст. На дъното на контейнера сложете дренажен слой, за да не допускате застояване на влага.

Поливайте чимшира през втората половина на деня към свечеряване

На яркото слънце капчиците вода ще играят ролята на увеличителна леща и ще причинят изгаряне на растението. Чимширът, растящ в контейнери, се нуждае от обилно подхранване. През април и август го подхранвайте с подобрители с по-продължително действие.

Подрязвате и оформяте фигури

За оформяне на по-красива корона подрязвайте само младите филизи. С течение на времето короната на чимшира ще се уплътни.

Имайте предвид че расте изключително бавно - едва няколко сантиметра годишно. Ако искате да поддържате някаква форма може да го подстригвате през 4 седмици, но не и в най-горещите месеци - ако го направите листата ще пожълтеят. Може да не го подхранвате след подрязване.

Ако сте любители на интересните форми може да вкарате в действие въображението си и да направите от своя чимшир някоя причудлива форма. Съществува и сорт джудже, който е познат още като английски чимшир.

Във Франция подрязването се прави орнаментално, в Англия има традиция в оформянето на най-различни фигури от чимшир. Известни са форми като спирала, топки, конуси, пирамиди, гъби, високи стъбла и скулптури от чимшир като пилета, лебеди и зайци.

Съвети:

Подрязването е особено благоприятно в края на юни, както и през март. Възможно е леко многократно подстригване при вече оформените растения през целия период на израстване. Важна подробност е, че чимширът е силно отровен - особено листата, затова ако имате малки деца бъдете изключително внимателни с използването на този вид.

Грижа за контейнерите

Тъй като чимширът е дълголетен, подрязаните растения може да се засаждат в ценни старинни съдове. Заради презимуването те трябва да бъдат непременно студоустойчиви.

Чимширът, който се отглежда в контейнери, е много по-чувствителен от градинския. Колкото по-голям е съдът, толкова корените са по-малко заплашени от замръзване.

Ако оставите саксията навън до късна есен, непременно сложете под нея поставка на крачета или колелца.

Малките му овални листа излъчват доста силен аромат при топло време. Чимшира цъфти от март до май, но цветовете му са доста дребни и невзрачни и нямат никакъв декоративен ефект.