След пролетна резитба се пресаждат в саксии с по-голям размер, при което частично се подменя и обновява хранителният субстрат в саксията. За да осигурите обилен цъфтеж през лятото, трябва да извършите необходимата резитба и да формирате растението до началото на май.

Ако току що сте си вкоренили резник и в мечтите си го виждате цъфнал още същата година, имайте предвид, че тази мечта едва ли ще се осъществи. Ще цъфне растение, което е успяло да порасне до юни. През лятото фуксията цъфти, но през пролетта трябва да порасне.

Отглеждано в домашни условия през неблагоприятния сезон или закупено от оранжерията, това растение може да настаните в градината, като вкопаете саксията с големи отвори на дъното направо в почвата.

Установено е, че фуксията привиква по-бързо към новите условия, а нейните корени започват да растат и извън съда. През есента можете много лесно да я приберете в къщи, подрязвайки развилите се навън корени и злед като съкратите до една трета клонките.

Обичките са чувствителни към поливането

Преди да полеете , горният почвен слой трябва да е изсъхнал на дълбочина до 2-3 см. Ако това условие не е спазено, цветовете могат и да опадат.

В периода на покой (от края на октомври до края на януари) поливането се ограничава, но не се преустановява напълно. Растенията се поливат само тогава, когато почвата в саксията изсъхне до 2/3 от обема си.

Фуксията не обича сухия въздух, затова пулверизирайте около нея. Можете да не правите това редовно, но понякога й осигурявайте истински душ.

През зимата осигурете спокойна почивка

Отглеждат се за украса на верандите и балконите през лятото, в помещенията само преживяват през зимата, тъй като не понасят студовете. Оптималните условия за фуксията през зимата са светло незамръзващо помещение с температура между 5 и 15 градуса.

Остъклената отопляема лоджия, верандата на вилата, оранжерията са най-подходящи за тази цел. Ако нямате тези условия, не се отчайвайте - фуксията ще понесе зимата на прозореца и при по-висока температура. Трябва само да имате предвид, че над радиатора и на въздушно течение няма хич да се чувства добре.

И в студовете не оставяйте фуксията до отворената към терасата врата, но ако потокът от студен въздух не попада пряко върху растението, лекото проветряване ще му е само от полза. Няколко часа свеж въздух през деня са напълно достатъчни. Разбира се, за топлолюбивите фуксии - боливийската и трилистните хибриди - температурата не трябва да пада под 15 градуса.

Сега е време за резитба

Ако вашата фуксия се е разраснала много силно и ви е трудно да я държите в къщи, през август-септември срежете младите стъбла над вдървените части и вкоренете резниците. Много по-лесно ще намерите място на малките растения за съхранение през зимата.

Тези, които имат много фуксии и искат да запазят всичките през зимата, могат да подрежат всяко ниско растенията, да ги поставят в сандъче с етикет, да ги посипят с торф и да ги приберат в мазе, което не замръзва. Студоустойчивите сортове, в районите с мека зима могат да бъдат оставени дори в градината.

Такова презимуване може да се окаже за тях много по-полезно, тъй като в условията на топлото жилище няма достатъчно светлина. При първите студове растенията силно се подрязват, фуксиите от висящите кошници и контейнери се изваждат, махат се листата и пъпките, закопават се в лехата и се покриват с дебел слой сухи листа или торф.

Така можете да постъпите със студоустойчивите сортове на фуксия магеланика, например Whiteknights Pearl и някои сортове на хибридната фуксия: Gift Wrap, Glenby, Juni May, Multa, Welsh Dragon.