Соргото е култура, която притежава всички необходими качества за справяне с глобалното затопляне. Въпреки това отглеждането му ще бъде сравнително ограничено през следващите пет години, смятат експертите от Международния съвет по зърното.

На САЩ, Мексико, Нигерия и Индия се пада повече от половината от световното производство, което се оценява на 61 милиона тона. За 2015 г. предварителните прогнози сочат 400 000 тона в ЕС. До 2020 г. световното производство няма да надвишава 65 милиона тона. То ще расте с 1.3% годишно със средни добиви от 1.6 тона от хектар, сочат анализатори.

Отглеждането на сорго е алтернатива на царевицата в някои региони в Аржентина, Австралия и Южна Африка. В Италия и Румъния културата печели все повече привърженици. В Украйна също се наблюдава засилен интерес.

Според експертите световният пазар ще бъде балансиран до 2020 г., като производството вероятно ще покрива нуждите на планетата. В търговията участват малък брой страни. Най-големият износител са САЩ, следвани от Аржентина и Австралия.