Често задаван въпрос от градинарите е как да обеззаразят почвата в парниците или оранжериите, където отглеждат разсади или други зеленчукови култури. Това може да стане по няколко начина - термично и с химични препарати.

Най-лесно почвата се обеззаразява с помощта на висока температура. При този метод са възможни няколко варианта:

пропарване на почвата с пара до 85 градуса с цел повишаване на температурата на почвата до тези градуси;

пропарване на почвата за 30-40 минути при 100 градуса, при което се унищожава всичко, което се намира в нея;

заливане на почвата в лехите с гореща вода с цел загряването й до 50 градуса, след което съоръжението се затваря за 3-4 дни или се покрива с найлон.

С термичния метод се бори “умората”

В следствие на ежегодната експлоатация на почвата, тя се уморява и се влошава състоянието ѝ.

Учени са категорични, че с термичния метод не само се обеззаразява почвата, но и с него се предотвратява нейната умора. Освен това се отблокират някои химични елементи и така те могат да се усвояват от растенията.

Пропарването може да се прилага и за обеззаразяване на почвата в градината, както и на компост или други съставки от торопочвената смес.

Ефикасно е също и с химични продукти

При обеззаразяването на почвата с хлорна вар се използва доза от 100/200 грама на квадратен метър. Тя се разхвърля върху лехите или след това веднага се обработва.

При прилагането на формалин, е необходимо да се приготви разтвор едно към петдесет. Всеки квадратен метър се залива с 8-10 литра, след което се покрива с полиетилен за 24-48 часа.

Ако градинарите изберат този метод, трябва да знаят, че преди използването на формалина, почвата трябва да бъде добре овлажнена. Сле като почвата се обеззарази по този начин, се остава да почива 25 дни. През този период тя трябва да се прекопае няколко пъти.