Националната служба за съвети в земеделието /НССЗ/ обучи наскоро над 100 фермери и помогна на други с одобрени по агроекология проекти да избегнат санкции от фонд "Земеделие", съобщи за "Български фермер" Димитър Ванев, главен директор на главна дирекция "Съвети в земеделието".

Той заяви, че по молба на земеделските производители и на база на проведено от НССЗ проучване чрез териториалните офиси, са провели на 4 и 5 декември т.г. в Хасково и на 9 и 10 декември в София обучение по мярка 214 "Агроекологични плащания".

Участвали са близо сто земеделци, а обучението е провел Центърът за професионално обучение към НССЗ.

Целта е земеделските производители и стопани, одобрени през 2013 г. по мярката за агроекология от Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г. да се предпазят от санкции поради неспазване на изискването да преминат обучение до 31.12.2014 г.

Всички останали, работещи по тази мярка, трябва да знаят, че съгласно чл. 20, ал. 1 на наредба 11 от 06.04.2009 г., те трябва да преминат това обучение до 31 декември на втората година от датата на първото им одобрение за подпомагане.

В другия случай трябва да докажат наличие на опит в извършването на дейностите, които са избрали да прилагат.