Мойте зайци не боледуват, пише ни Здравко Карпузов от Бояна. Но много хора, занимаващи се с любителско зайцевъдство, се оплакват, че на зайците често им се подуват коремите. Това е лошо, защото, дори и да се излекуват, зайците изпосталяват. Случва се и при малките, и при големите особено при лятното хранене. Подуването означава, че зайците са поели отровна трева със сеното. Резултатът е много висока смъртност!

Черният дроб и жлъчката им са съсипани и причината е човешка грешка от неправилно хранене. Разбира се, има и други болести, които са опасни. Такава е миксоматозата. При нея лечението е трудно и рядко дава резултат. Ваксинацията се прави на 50-ия ден (майката трябва да е имунизирана). Ако има малки, те се държат 5 дни при майката и се отбиват. След 6 месеца пак се имунизират. Ако не ваксинираш малките в ранна възраст, а след като ги купиш, вече ще е късно. Важно е да се знае, че зайците имат много слаба имунна система

Когато има паразити, също трябва да се вземат мерки. Ако зайците са проскубани, значи имат краста.

За външни и вътрешни паразити се прави подкожна имунизация - 3 пъти през 15 дни и забравяш за крастата в ушите, за шугата и за всякакви паразити.