Лятна резитба на овощните дръвчета се извършва през вегетационния период. Това става през летните месеци - юли и август.
С лятната резитба се цели скелетните части да се оформят, така че да се избегне сгъстяването на короните.
Просветляване на короната може да се извършва през целия период на плододаване на овощните дървета. По този начин всички по-големи и по-малки клонки се огряват добре, а това е важно условие за нормално протичане на фотосинтезата на листата, както и за правилно нарастване и узряване на плодовете и клонките. Освен това в добре осветените корони се намаляват повредите от вредители, както и от ниски зимни температури.
Резитбата през лятото се прави при дръвчета, които имат силнорастящи леторасли. По този начин се ограничава излишното им нарастване, което сгъстява короната.
Има различни видове
При филизенето се отстраняват ненужните млади леторасли. Прилага се, когато филизите са с дължина до 8-10 см, а при прасковата - до 15-18 см.
При пензирането се прищипват върховете на нарастващите леторасти, за да се ограничи тяхното удължаване и да се предизвиква разклоняването им.
Наклоняването се прилага на отделни клони и клонки, за да се отслаби растежа им. Прилага се предимно при формиране на дръвчета тип палмета.
Прилага се при овошки със силен растеж
Лятна резитба се прави на овощни дърветата с буен растеж и с много сгъстени корони независимо от вида и сорта.
По-често тя се прилага при прасковата, тъй като образува силни, разклонени едногодишни клонки. Те сгъстяват короната влошават светлинния режим, което се оказва влияние на плододаването.
Така например при дръвчета с много буен растеж, които не са достатъчно натоварени с плодове (най-често поради измръзване на цветните пъпки), има голяма нужда от лятна резитба.



Коментари