Злоупотребата с антибиотици води до появата на нови щамове болестотворни микроорганизми, категорични са специалистите от Европейския ветеринарен съюз (Food and Veterinary Office - FVO) и колегите им от Федерацията на ветеринарите в Европа (FVE). Неправителствени организации настояват през 2015 г. европейските власти да намалят обема на използването им във фермите наполовина. По всичко личи, че е време за промени и строг контрол на прилаганите антибиотици в животновъдството в страните членки на Европейския съюз. Европейските правителствени организации по здравеопазване са загрижени от прекаленото използване на антибиотици в хуманната медицина.

Същото е положението и във ветеринарната медицина. Вследствие на повсеместната злоупотреба с антибиотици се появяват нови щамове болестотворни микроорганизми, които са резистентни към тях - т.е. не се повлияват от никакви лекарства - било то за хора или животни.

По време на председателството на Паоло де Кастро на Комисията по земеделие и развитие на селските райони (COMAGRI) в Европейския съюз бе оповестена резолюция, изискваща по-детайлно изследване и анализ на последствията и възможностите за по-рационално използване на противомикробни препарати при лечението на животните.

Според статистиката днес над половината от произвежданите в ЕС антибиотици са предназначени за лечение на животните. Ето защо най-сериозната заплаха за европейския животновъден сектор сега са антибиотиците.

Хранителната верига се превръща в канал за предаване на резистентност чрез остатъчното съдържание на антибиотици в употребяваното от хората месо, водещо до развитие на инфекции у човека, резистентни към тези антибиотици. Затова се налагат да се вземат следните мерки в страните от Европейския съюз:

да се организира събиране и съхраняване на информация за търговията и прилагането на антибиотици;

да се изследват възможностите за животновъдство без използване на антибиотици - например с прилагане на ваксинации и средства за биозащита;

системен контрол на проявата на резистентност при селсктостопански и домашни животни;

осигуряване на по-рационално използване на противомикробни препарати в животновъдството и обучение на ветеринарните специалисти и фермерите в посока минимализация на развитието на резистентност.

Може ли да се намали на практика използването на антибиотици в животновъдните ферми? Според ветеринарните лекари с дългогодишен стаж от Европейския ветеринарен съюз при профилактиката на мастити в кравефермите, който е основен "повод" за използването на антибиотици, важна роля играят

правилният мениджмънт;

системният подход;

и не на последно място обучението на работещите във фермите.

Според ветеринарните специалисти когато доячите започнат да проверяват редовно състоянието на доилните чорапчета и да контролират настройката на вакуума, количеството на маститните крави в стадото намалява.

Практиката в европейските ферми е преди използване на антибиотиц да се прави оценка на микрофлората и да се подбира конкретен медикамент с оглед на причинителя. В никакъв случай не трябва да се прилагат антибиотици наизуст. Още повече че не всеки мастит е предизвикан от болестотворна микрофлора, т.е. невинаги прилагането на антибиотици е оправдано.

Коренът на половината от маститите е в сухостойния период категорични са ветеринарните лекари. Затова съветват именно след покриването на кравите да се провежда профилактика и лечение.

Новосформирано фермерско обединение, в което влизат представители на Състрадателно животновъдство (Compassion in world farming) и Асоциацията за опазване на почвите (The Soil Association and Sustain is launching) настояват европейските власти да намалят обема на използване на антибиотици във фермите с 50 процента към 2015 г.

Но има и неправителствени организации, които не призовават за пълен отказ от употреба на антибиотици в млечното и месното животновъдство, тъй като тези медикаменти са важни за лечението на много заболявания и за поддържане на доброто здравословно състояние на животните. От Състрадателно животновъдство твърдят, че към днешна дата животните редовно получават профилактично предписани антибиотици

Това прекалено използване на лекарства означава, че животните получават голямо количество антибиотици, което се отразява на качеството на млечната и месната продукция.

Неблагоприятни условия на отглеждане

Голяма част от млечните и месодайните животни се отглеждат в затворени и препълнени помещения. Това води до потискане на имунната им система и затова съвременниет промишлени ферми често изцяло зависят от антибиотиците. С тях се поддържа "изкуствено" здравето на животните.

Има, разбира се, и други, алтернативни модели на отглеждане и осигуряване на здравето на животните. Това са органичните ферми за производствдо на месо и мляко, които са нагледно доказателство за това, че е напълно възможно да се отгледат здрави животни при минимално използване на антибиотици.

Не можем да се отървем от антибиотиците веднага, но бихме могли да поставим началото на общоевропейска програма за кардинални промени. Тя ще позволи да се грижим за животните така, че да запазим здравето им по естествен начин, категорични са специалистите от Европейския ветеринарен съюз и колегите им от Федерацията на ветеринарите в Европа. Според тях в млечното и месодайното животновъдство въпреки всичко се прилагат все повече антибиотици и всеки следващ път ефективността им е все по-малка и по-малка. Прекалено често се изписват антибиотици в случаи, когато това не е абсолютно необходимо, а просто защото това е по-лесно и "гарантирано ефективно".

Използването на антибиотици в млечното и месодайното животновъдство трябва повсеместно да се ограничи, тъй като това води до натрупване на лекарствени средства в произвежданата продукция (мляко и месо) и пряко се отразява на здравето на потребителите.