Нивата на термоустойчивите бактерии в млякото често се покачват по това време на годината, тъй като условията на околната среда се променят и стадата преминават от паша към настаняване за отглеждане в обора. Тези бактерии, наречени още термофили, могат да се размножават при изключително високи температури - обикновено между 45 и 80°C, дори и над 100°C. Срещат се най-често в геотермална среда и в чревната флора на някои животни, където температурата е подходяща за тяхното размножаване. Виреят в тора, почвата и постелята на животните и могат да попаднат в доилното оборудване през замърсени биберони по време на доене.
Тези микроорганизми са способни да оцелеят
при пастьоризация на млякото
и да влошат неговото качество, както и да променят вкуса на произведените млечни продукти. Най-ефективният начин за намаляване броя на бактериите е тяхното ограничаване, чрез добро управление на стадото и чрез хигиенни практики. Рискът от по-високи термодурични показания се увеличава в края на есента и през зимата, тъй като променящите се условия затрудняват поддържането на добри хигиенни практики.
Управленските практики за предотвратяване на бактериите,
са почти същите като тези, използвани за предотвратяване повишаването на броя на соматичните клетки или броя на бактериите. Основното и общото между тях е поддържането на чистотата на средата на кравите, особено дворовете, пътищата, боксовете и помещенията, както и в доилната зала. Последната се нуждае от най-големи грижи. Влажните подложки и гумените изделия в закритите помещения трябва да се сменят редовно - в идеалния случай преди да се прояви проблемът.
Препоръчително е, влажните подложки да се сменят на всеки 2000 издоявания или на всеки шест месеца - което от двете настъпи първо. Дори ако влажните подложки са били сменени през лятото, е добра практика редовно да се проверява вътрешността им, за да се гарантира, че са гладки, а не грапави и напукани.
Друга добра практика за намаляване
на термофилните бактерии
е редовното отстраняване на котлен камък от доилната машина, поне веднъж седмично. Необходимо е да се проверяват доилната машина и резервоарът след почистване, за да е сигурно, че няма видими остатъци.
Доилната зала трябва да се измие с гореща вода с температура 75-80°C. Фермерите трябва да се уверят, че използват чист филтър и да не забравят да дезинфекцират доилната машина с пероцетна киселина при последното изплакване.
Според наблюдения на специалистите, множество проблеми с висок брой соматични клетки или термодурични бактерии са причинени от недостатъчното количество препарат, използван за измиване. Това най-често се случва във ферми, които използват автоматични системи за измиване, тъй като е лесно да се забрави да бъдат проверени и с течение на времето качеството на препарата се разваля. Фермерите трябва да бъдат бдителни и да се уверят, че резервоарите с препарат се сменят, преди да бъдат изчерпани, както и да поръчват резервни части предварително.
Всяко оборудване за доене трябва да се проверява редовно, за да се гарантира, че работи на високо ниво, тъй като доста често износените гумени части и облицовки могат да причинят рязък скок в броя на термодуричните бактерии. Ако непрекъснато се осигурява спазването на всички тези хигиенни и управленски практики, би трябвало контролът на нивата на термодуричните бактерии да е успешен.
Коментари