Класика

Баклава на хапки с орехи

Корите се заливат с горещо масло

Необходими продукти: Пакет фини кори, 125 г. краве масло, чаена чаша смлени орехи, половин чаена чаша захар, канела.
За сиропа: Чаена чаша захар, чаена чаша вода, настъргана лимонова кора.

Начин на приготвяне: Корите се разрязват на две по дължина и се получават 12 листа. Върху всеки лист, леко намазан с разтопеното масло, се слага по малко от орехите,смесени със захарта и канелата. Навиват се на много стегнати рула и се нареждат плътно едно до друго в правоъгълна тава, намазана с масло. Всяко руло се реже с остър нож на 8 хапки. Сгорещеното масло се налива по разрезите на баклавичките и те се пекат до тъмно розово. Оставят се да изстинат.
Захарта и водата се кипват и се варят около 5 минути. Прибавя се настърганата лимонова кора и се разбърква.

Изстиналата баклава се залива с горещия сироп и се поднася на следващия ден.