Бившата зам.-министърка на земеделието наскоро започна начинание, което обещава да сложи в ред някои позанемарени аспекти в родното земеделие и най-вече - да развие връзката между земеделците и техните попечители в ЕС. Екип от компетентни експерти ще анализира и ще дава предложения за стратегии по въпросите на общата селскостопанска политика в новия Институт за агростратегии и иновации (www.agroinnovations.bg). Боянова ги е подбрала и запалила по своята кауза - да образова. Защото според нея най-добрият избор е информираният избор, пише вестник "24 часа".

- Г-жо Боянова, защо се захванахте с тази кауза? Май точно в този сектор е необходимо да си почти професор, за да знаеш какви са възможностите и правата ти? Един вид вие сте се заели с нелеката задача да бъдете преводач, медиатор между производителите земеделци и чиновниците в ЕС?

- По-същественото е, че ако някой иска да се информира, ще има откъде. В момeнта няма достатъчно информация за онези, които искат да я намерят, а ако има - то тя е на английски или само в специализираните сайтове. Моята кауза е общата селскостопанска политика в България по правилата и регламентите, които вече се приеха от институциите на ЕС. Искам да коментираме, да анализираме безпристрастно. Целта ми е да дам обективно мнение, без да взимам страна. Няма да взема страната на малките или на големите земеделци, на животновъдите или на зърнопроизводителите. За всички има възможности за подкрепа - ще предложа варианти, но в крайна сметка решенията ще ги вземат управляващите независимо от коя партия са.

Няма да предложа да има таван на плащанията, нито да се прилага схемата на първите хектари, обаче хората не знаят, че ние като държава задължително трябва да изберем едно от двете. Понеже участвах в целия преговорен процес по писането на новите регламенти в ЕС, знам за какво иде реч. Няма да упреквам, няма да критикувам, но в същото време ще алармирам - до 2015 г. ние като държава трябва да вземем тези важни решения. Всеки може да види на сайта ни какво трябва да се свърши. Винаги може информацията да се поднесе по спокоен начин.

Цялото интервю четете в сайта на вестник "24 часа" тук.