Производители на тютюн продължават с протестите. Заради неизкупената продукция протестиращите заплашиха да блокират основните пътища в селата и да спрат децата си от училище. В повечето райони все още не е започнала изкупната кампания, която обикновено стартира още през ноември.


Производителите са принудени сами да търсят изход от ситуацията. Те са категорични, че фирмите, изкупуващи тютюн, искат да ги принудят да продават тютюна на 4 лева, което е три пъти под неговата себестойност. Предстои спешно да бъде проучен пазарът в съседна Гърция, както и възможността произведеният у нас тютюн да бъде продаден там от самите производители.


Заради проблемите с ниските изкупни цени на тютюна ще бъде въведена частична регулация на тютюневия сектор. Това заяви председателят на парламентарната икономическа комисия Йордан Цонев. Регулацията ще обхване изкупуването на тютюна, сключването на договорите с изкупвачите и сроковете за тяхната реализация. Преди дни пак от ДПС обявиха, че до края на февруари трябва да са готови предложенията за промени в Закона за тютюна, които да защитят интересите на тютюнопроизводителите.