Народна медицина.

При грип да подсилим имунитета

В практиката на народната медицина голямо място заемат чесънът и лука

Чесънът е най-мощния природен антибиотик. Всекидневната консумация на 2-3 скилидки чесън унищожава всички бактерии. Антибиотиковата активност само на 1 милиграм алицин, който се съдържа в чесъна е равна на 15 единици пеницилин.

Запарка от чесън

2-3 скилидки чесън се нарязват на ситно, заливат се с 30-50 мл вряла вода и се оставят да престоят 1-2 часа. Течността се прецежда. Капва се по 1-2 капки във всяка ноздра 1-2 пъти дневно.

Смесват се 1 счукана скилидка чесън с 1/2 чаена лъжичка чили пипер, сока на 1 лимон, 1 г витамин С на прах и 1 чаена лъжичка мед. От сместа се взема 3 пъти на ден по време на хранене по кафена лъжичка.

Сироп за укрепване на имунната система

200 г зелени листа от алое се смилат или счукват, смесват се с 1 кг пчелен мед и 1 л червено вино. Сместа ври 1/2 час на водна баня и след като изстине се прецежда. Държи се на хладно и тъмно, пие се 3 пъти дневно по 1 супена лъжица, половин час преди ядене. При язва и гастрит може да предизвика болка поради което се пие половин час след храна. Сиропът се пие един път годишно до изчерпване на количеството.

Противогрипен чай

1 чаена лъжичка смес от равни части върбова кора, цветове от лайка и плодове от шипка се заливат с 1 чаша вряла вода, запарва се 10 мин, прецежда се и се изпива на 3 пъти 15 мин преди хранене.